BedrijvennieuwsNieuws

Recepten van Aage van Klaveren

MIDDENMEER – In het Meerpeen Magazine heeft Age van Klaveren een heerlijk recept aangeleverd voor de stoofpeertjestaart. Hieronder recept voor gewokte spruitjes met aardappelpuree, ook aangeleverd door Age (en medewerkster Sabine), heerlijk voor de feestdagen.

Age staat elke woensdagochtend met heerlijke groente en fruit op de markt in Middenmeer

Gewokte spruitjes met zoete aardappelpuree

Laten we spruitjes eten vanavond. Maar dan net even anders, maar zeker niet ingewikkeld

Voor 4 personen;

  • 800 gram spruitjes
  • 2 grote uien
  • Kilo zoete aardappels
  • 50 ml melk (kan ook soja of amandelmelk)
  • 50 gram (plantaardige) roomboter
  • Peper / zout / nootmuskaat
  • Voor de liefhebber gerookte spekkies

Daar gaan we;

  • Verwijder de kontjes van de spruitjes en halveer ze, doe ze 4 minuutjes koken en daarna afgieten, zet de pan weg met de deksel erop
  • Schil de uien en snij ze in halve ringen
  • (bak ondertussen de spekkies lekker krokant in een wok)
  • Schil de zoete aardappels en snij ze in stukjes
  • Kook ze tot ze zacht zijn, giet ze af, stoom ze even snel droog en maak er een lekkere puree van met de boter, melk, peper /zout en nootmuskaat
  • Wok de ui in wat olie, of doe ze bij de spekkies, samen met de spruitjes die nog staan na te stomen
  • Als de spruitjes de juiste “zachtheid” hebben, zet je het vuur uit

Lekker een grote schep zoete aardappelpuree met daarnaast de gewokte spruitjes met ui. Voor de liefhebber is een beetje jus erbij ook heerlijk.

Stoofpeertjestaart

Het word al weer snel donker buiten, en ik krijg dan altijd zin in stoofpeertjes, heerlijk. Meteen een grote pan vol maken, als we dan toch bezig zijn. Maar ja, wat doe je dan met de peertjes die overblijven ??? Ik ben dol op uitproberen, en zo kwam ik op het volgende recept dat bij ons een blijvertje is geworden Krijg er al meteen weer zin in!

Wat hebben we nodig:

Voor de vulling;

  • 5 kilo stoofperen naar keuze
  • 250 gram suiker
  • Water
  • 50 gram rozijnen
  • Kaneel naar smaak

Voor het deeg;

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter op kamer temperatuur
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

Extra nodig;

  • Paneermeel

We beginnen een dag van te voren al met de vulling, de stoofpeertjes moeten goed uitlekken, anders word de bodem te sompig

  • Schil de peertjes, snijd ze i n 4en en verwijder de klokhuizen
  • Doe ze in een ruime pan samen met het water, suiker en kaneel (de peertjes moeten net onder water staan)
  • Breng het water aan de kook en laat ze zachtjes, ongeveer 45 tot 60 min of tot ze lekker zacht zijn (afhankelijk van het peersoort), pruttelen
  • Laat ze afkoelen in het sap
  • Neem je peertjes uit het sap en laat ze uitlekken in een vergiet gedurende de nacht, als je er iets zwaars bovenop legt, druk je er meer vocht uit.

En dan het deeg

  • De oven mag voorverwarmt worden op 180 graden
  • In een kommetje warm water wel ik ondertussen alvast de rozijntjes, 10 minuten, daarna laten uitlekken.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor het deeg, met de hand, lekker door elkaar, maar houd wat boter en een klein beetje ei apart
  • Vet de springvorm in met de achtergehouden boter, (ik heb zelf een iets kleinere springvorm dan normaal) en strooi er wat paneer meel over
  • Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed daar de springvorm mee
  • Snijd de uitgelekte stoofpeertjes in stukjes en meng ze met de rozijnen
  • Strooi nu nog wat paneermeel op de bodem alvorens je de stoofpeertjes met rozijnen er in doet
  • Rol nu de rest van het deeg uit en bedek daar de taart mee, wees lekker creatief, en bestrijk het met ei
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten mooi goudbruin

De dag erna is hij nog lekkerder. Maar hij is ook erg lekker als hij nog een beetje warm is met vanille ijs en slagroom.

Laat meer zien
Back to top button