NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Grote trilspin’ (128)

Zo af en toe ontdek ik in huis een spin met heel lange poten. Vaak zit de spin tegen het plafond en op zich is dit al reden om geboeid te kijken. Hoewel ik deze spin al veel vaker heb gezien, blijkt dat er in mijn ruime bibliotheek met natuurboeken niets te vinden is over dit boeiende dier.

Ik moet dus zoeken op Internet naar gegevens. Volgens Wikipedia is het de meest voorkomende spinnensoort in de huizen in België en Nederland. Dat deze spin verward kan worden met een ‘hooiwagen’ heb ik zelf ondervonden. In eerste instantie dacht ik ook dat het een hooiwagen was. Het lichaam van een hooiwagen bestaat uit één deel en dat van een trilspin uit twee delen.

De Trilspin maakt ook een web en bij het kuisen van de vloer onder zo’n web kun je heel veel restanten van gevangen insecten vinden. Af en toe vond ik ook een trilspin met een aantal eieren of jongen in zijn web. Een ander te verwarren soort is de Langpootmug, hoewel als je het dier goed kunt zien, kan het niet verward worden.

Het meest boeiende vind ik het feit dat ze ondersteboven op het plafond kunnen lopen. Onder hun poten hebben ze napjes waarmee zij zich vast kunnen hechten.

De foto is gemaakt begin juni 2022 door de auteur

Laat meer zien
Back to top button