NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Bladpootrandwants’

Het voordeel van de kerstdagen is dat je nog eens iemand spreekt die grotendeels van het jaar niet in het land is, maar op weg met vracht naar elders. Mijn zwager uit Schagen is zo’n harde werker. Mijn schoonzus liet mij een foto zien van een insect dat zij in september in haar tuin in Schagen had gefotografeerd. Het is een wants, wist ik. Daar had zij nog nooit van gehoord. In de Veldgids voor Wantsen worden wel meer dan 700 soorten aangegeven. Bedwantsen zijn waarschijnlijk wel bekend, die wil je niet.

De bladpootrandwants is ongeveer 2 centimeter lang en is voor het grootste gedeelte bruin en rood van kleur. De kop van de kever is zwart met een rode streep erop. Opvallend is het patroon op de rug van de kever. In dit patroon zitten ook een aantal witte strepen die lijken op de letter ‘h’. De bladpootrandwants heeft twee antennen van ongeveer 1,5 centimeter lang.

Dit is een zogenaamde invasieve soort. Ze komen uit Noord-Amerika waar men er niet zo blij mee is. Ze voeden zich aan het sap van de kegels van coniferen en die bomen worden er niet mooier op. Sinds 2006 worden ze gevonden in België en vanaf 2007 in Nederland. Nu dus ook een waarneming uit de Noordkop.

Als u foto’s maakt van een onbekend dier (insect of vogel of..) dan probeer ik de soort op te zoeken. Ik wens u alleen een goed 2023 en dank voor het aanleveren van foto’s.

 

Laat meer zien
Back to top button