NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Blauwe reiger kan het dak op’ (121)

Voor de auteur van dit stukje was het even in de ogen wrijven op dinsdag 26 april 2022. Vanuit zijn huiskamerraam zag hij boven op de punt van een dak aan de Oester in Middenmeer een grote vogel staan. Is de ooievaar bij mensen aangekomen en heeft deze zijn mandje afgeleverd? Er was geen bungelend pakje aan de snavel te zien.

Eerst maar eens een foto maken en dan kijken wat voor vogel ik zie. Een week of drie geleden heb ik een staaroperatie gehad, dus niet te gauw denken dat er hier iets moois te zien is. Daarna de kijker gepakt en voordat ik kon zien of het wel een ooievaar was, kon ik zien dat het hier een blauwe reiger betrof.  Is het vreemd? Dat denk ik niet, hoewel wij ze toch vaker langs een water zien staan, loerend naar een visje of kikkertje.

Blauwe Reigers zijn in Hollands Kroon een vogelsoort die we dagelijks kunnen zien. Ze broeden in kolonies hoog in de bomen. De Terp in Wieringerwerf is zo’n plek. Linnaeus gaf de Latijnse naam: Ardea cinerea, hetgeen grijze reiger betekent. Het woord ‘reiger’ is afgeleid uit het Oud-Germaanse ‘kraig’ wat een klanknabootsing van de schreeuw schijnt te zijn. Vandaar dat sommige volksnamen ‘Krijser’ of ‘Schreeuwer’ zijn. Tot de familie van de Reigers horen ook de Grote en Kleine Zilverreiger. Ook de Koereiger en de Kwak, alsmede het Woudaapje horen er toe. Al die soorten zijn regelmatig of in geval van de Kwak en het Woudaapje heel zeldzaam te zien.

Laat meer zien
Back to top button