In 2020 schreef ik columns over de Buxusmot. Dit is een invasieve soort die mogelijk vanuit het zuiden oprukt doordat het klimaat in ons gebied steeds warmer wordt. De narigheid die de rupsen veroorzaken is, dat de buxushagen na verloop van tijd doodgaan. Dit jaar kon ik blij melden dat diverse vogelsoorten die hier in de
Schelpenwijk in Middenmeer veel voorkomen fanatiek de haag afstropen en ik kon zien dat ze de vlinders vangen. Dit voor hun jongen die voor hun groei eiwit nodig hebben.
Regelmatig speurde ik de afgelopen jaren naar de rupsen in de haag, maar het lukte niet gemakkelijk rupsen te vinden. Wat schetst op 1 augustus mijn verbazing als ik op het raamkozijn enkele rupsen zie. Dus naar buiten en ik verzamelde enkele rupsen die over de grond kropen. Ze zitten ook tegen de muren, de buitendeur en de kozijnen. Zoeken ze een plek om te verpoppen? Ik verzamelde er een twintigtal, fotografeerde er enkelen en spoelde die door in het toilet. Eigenlijk tegen mijn gewoonte in, maar ja, wat moet je anders?
Dan komt natuurlijk de vraag waarom of ze dit gedrag vertonen? Hoe komt het dat ik ze vorig jaar niet gezien heb? Voor de eerste vraag heb ik wel een antwoord dat zou kunnen. Het fraaie weer zorgt er voor dat de muren warm zijn en dat merk je ook binnen in huis. ’s Ochtends is het in de huiskamer 23 tot 24 graden en het koelt dus nauwelijks af. Waardoor dit gedrag mij vorig jaar niet is opgevallen, weet ik niet. Het heeft even geduurd voordat ik dit stukje laat publiceren. Eind augustus als de warmte even minder is, komen de eksters weer op de heg om van de motten te eten. Het lukt kennelijk niet meer hun aantallen te verminderen. Ik zie ze steeds weer die witte vlindertjes boven de heg en eigenlijk zijn ze prachtig.
De foto is van de auteur gemaakt op 1 augustus 2022 bij zijn huis.