De aardbeien die wij uit Spanje eten worden besproeid met water uit de diverse waterbekken. Deze vallen vaak droog en dit is ongunstig voor de eenden en steltlopers. Er is onderzoek naar onder andere de Grutto’s die via Spanje naar ons land komen. De laatste dagen horen wij weer veel over de droogte in het zuiden van Europa. Wim Tijsen uit Westerland wees al op dit probleem voor de Grutto.
Afgelopen week waren mijn echtgenote en ik op Texel. Natuurlijk bezochten wij de interessante zaken, zoals de ‘Jurk’ in de Kaapse Skil. Het verhaal is via de televisie in drie delen tot ons gekomen en ook in de Schager Courant was er op 6 mei aandacht voor. Verder is het altijd de moeite waard naar Ecomare te gaan en ook een boottochtje naar de Razende Bol is een aanrader.
U kunt zich voorstellen dat deze vogelaar af en toe ging kijken en luisteren op diverse plekken. De IJsdijk en ook de Lancasterdijk zijn daarvoor een belangrijke route. Nabij Minkewaal stond er een groepje vogelaars en dan weet je dat er iets bijzonders zit. Dus kijken en het is ongelooflijk, maar er liepen tien (10) Zwarte Ibissen in zomerkleed. Dit is uniek. Zijn ze ontsnapt, zo vroeg ik mij af. Ik ging de poten bekijken of er bij de vogels een ring te zien was. Dat was niet het geval. Iemand anders had ze alle tien gecontroleerd en die persoon kon geen ringen vinden. Het zijn kennelijk geen ontsnapte vogels, maar wat kan de oorzaak zijn van de herkomst van deze groep?
Het begin van dit stukje geeft de mogelijkheid al aan. De droogte in de zuidelijke broedgebieden zorgt ervoor dat diverse vogelsoorten het noorden opzoeken, waar meer water is. Opeens is het ook niet meer zo vreemd dat er ook op diverse plaatsen Steltkluten worden gezien. Dat was ook op Texel in de Hanneplas en in de Dijkgatsweide nabij het Robbenoordbos.
Leen Kuiper maakte daar deze foto op 1 mei 2023. De afgelopen jaren broedden er meerdere van deze vogels in Nederland. Een prachtige vogel. Geniet er maar van.