Het begon allemaal een paar weken geleden. Boven op het dak van een woning aan de Mossel in Middenmeer zat één Spreeuw. Dit is geen zeldzame waarneming, maar wel als ik in de loop van die week de Spreeuw regelmatig op het dak zie. Drie weken later kwam er een tweede Spreeuw bij. Zou het een paartje kunnen zijn? Zijn ze op zoek naar een plek om een nest te bouwen?
Vanuit de tellingen die ik in Middenmeer doe, weet ik dat het kan net zoals in de Ir. Wortmanstraat in Middenmeer. Lange tijd zaten daar Huismussen en Spreeuwen. Hun aantallen zijn de laatste jaren afgenomen. Aan de Mossel kwamen er eerst Huismussen en het is zeker dat ze nesten hebben onder de dakpannen net boven de goten.
In de tweede week van mei zie ik aan het gedrag van de Huismussen dat er jongen zijn. Zij zoeken de Buxusrupsen op in de dode struiken bij de tuinen. De rupsen leveren eiwit voor de jongen. Verder zoeken ze de zaden tussen de planten. Een leuk gezicht.
Dan opeens is er ruzie. Twee Spreeuwen willen kennelijk ook een woning boven de dakgoot. Dat kunnen de Huismussen niet laten passeren en er is een luid gekibbel. De Spreeuwen delven het onderspit en ze gaan weer op de top van het dak zitten. Er komt een derde Spreeuw bij. Wil die een commune vormen? Verder zijn in de eerste week van mei de Gierzwaluwen gekomen. Vorig jaar ontdekte ik dat ze onder de dakpannen aan de noordoostkant broedden.
Twee weken terug kwamen ze aanvliegen om de openingen onder de dakpannen te inspecteren. Vorige week vloog er een in de ruimte tussen het dakbeschot en de dakpan. Ook aan het eind van deze week verdween er zo rond 21:30 uur een vogel onder de dakpannen. Er zijn dus twee soorten zeker van een woning. De Spreeuwen willen ook de eieren kwijt. Niet alleen bij ons mensen is het kennelijk moeilijk om een woning te vinden. Voordeel voor de vogel is wel dat er geen bezwaarschriften ingediend worden.
De foto is op 13 april 2023 gemaakt door de auteur van dit stukje. Twee Spreeuwen zitten bij elkaar en de derde iets van de twee af.