Het is dinsdag 26 september 2023 en samen met onze hulp drink ik een kopje koffie in de tuin. Het zonnetje schijnt en het is heerlijk buiten. Als de hulp er is, moet je niet in de weg lopen en daarom was ik in de tuin. Als ik iets zie dat te fotograferen is, probeer ik dat met mijn IPhone te doen. Er vliegt een zweefvlieg, maar die is te beweeglijk en gunt het mij niet hem of haar op de foto te zeten. Jammer. Terug naar de koffie. Wat boffen we en vervolgens hebben wij het over het boek dat ik aan het lezen ben. Plots stokt het gesprek. Op de rand van de tafel gaat een grote bij(?) zitten. Ik krijg de tijd om de IPhone te pakken en zelfs kan ik de soort op de foto krijgen.
Dan ga ik naar de app waarmee ik de soort kan determineren. Het is 100% zeker een ‘STADSREUS’ (Volucella zonaria). Het blijkt een zweefvlieg te zijn. Nooit heb ik de soort gezien en dus op zoek naar informatie. Het blijkt dat deze soort ook wel Hoornaar Zweefvlieg wordt genoemd. De Hoornaar is een bij en de laatste tijd wel in het nieuws en niet altijd positief. Gelukkig is de zweefvlieg van de tafel veel onschuldiger. Ze komen uit het zuiden van Europa en zijn de laatste 30 jaar vaker in Nederland te zien. Van juli 2015 is er een waarneming uit Wieringerwerf. Hun voedsel bestaat uit stuifmeel en nectar onder andere van de Vlinderstruik en die staan er in onze tuin.
Het blijkt dat er vier soorten ‘Reuzen’ zijn: Hommelreus, de Wespreus, de Stadsreus, de Witte Reus en de Gele Reus. Ik heb weer wat geleerd. De foto van dit vrouwtje is door de auteur gemaakt op 26 september 2023 in de tuin aan de Mossel in Middenmeer.
TOEVAL?? Op de dag dat ik dit stukje ’s ochtends schrijf, komt de post ’s middags met ‘Het Hoornblad’. Dit is een uitgaaf van KNNV Hoorn/West-Friesland. En wat schetst mijn verbazing: er staat een stukje in over de Stadsreus. Ze noemen het een juweeltje in de tuin!! In korte tijd heeft deze zweefvlieg Hoorn en de dorpen er omheen veroverd. Nu dus ook in Middenmeer.