NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Gekielde Loofslak’ (143)

Zonder enig vermoeden deed ik wat groenafval in de gft-bak. Aan de zijkant zag ik een klein slakje. Zou het een ‘Boerenknoopje’ zijn? Het is een van de weinige kleine slakkensoorten die ik wel eens gevonden heb. Ik ben echter geen malacoloog (slakkendeskundige).

Gelukkig staan slakken bekend om hun trage voortgang en ook dit slakje had rustig afgewacht totdat ik mij mobieltje en fototoestel had gepakt. Met het eerste apparaat maakte ik enkele foto’s. Binnen in de huiskamer ging ik naar de app ‘Obsidentify’ en ik zocht de foto op. Vervolgens moest ik de slak in het midden van de foto zetten en dan kijken wat de suggestie was. Ik kreeg er twee. Dus nogmaals de slak op de foto verkleinen en nog meer in het midden plaatsen. De uitkomst 99,5% zeker een Gekielde Loofslak. Nooit van gehoord.

Dus zoeken op het Internet. Deze soort hoort tot de longslakken. Dit wil zeggen dat ze hun zuurstof via de mantelholte opgenomen wordt. De mantelholte is dus een soort long. Soorten die u mogelijk kent, zijn de Wijngaardslak en de Poelslak. Er is geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Ze zijn dus hermafrodiet. In deze tijd is sekse geen probleem meer voor ons mensen, laat staan voor deze groep weekdieren.

Deze slak komt uit het zuiden van Europa. Mogelijk gaat de verspreiding via tuinplanten. Ze zijn volgens Wikipedia tegenwoordig overal in België en Nederland te vinden. Op de verspreidingsatlas staat de soort (nog) niet aangegeven in de Noordkop. Dus wie weet deed ik een unieke vondst voor onze omgeving.

De foto is op 29 september 2022 gemaakt door de auteur.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button