NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Goud’ (187)

De wereldkampioenschappen atletiek en baanwielrennen zijn weer achter de rug. Ik kan daar erg van genietenen leef graag mee met de sporters, ook bij het vallen van Femke Bol en Sifan Hassan. Vreselijk. Goud spreekt de mens al eeuwen aan. Dat komt door de zeldzaamheid van dit metaal. Trouwringen zijn van goud, want jouw geliefde verdient dit. In het Wilde Westen waren ook goudzoekers. Met een zeef zien we ze op films in een rivier zoeken naar de stukjes goud tussen de steentjes.

Ook hier vinden vogelaars het mooi als een soort met ‘goud’ wordt gezien. Er zijn diverse vogels met ‘goud’ in hun naam. Ik noem er enkele: Het Goudhaantje. Deze soort broedt in Nederland en komt ook in de winter naar onze streken vanuit de noordelijke naaldbossen in het noorden. Het valt te begrijpen dat in de volkstaal dit vogeltje ook Sint-Maartensvogeltje genoemd wordt. Wij vieren het feest van Sint Maarten op 11 november en zo kunnen wij het ons wel voorstellen.

Een gelijkende vogels is het Vuurgoudhaantje. Dit vogeltje heeft een fraaie witte streep boven het oog. Dit is een schaarsere doortrekker dan het Goudhaantje. Een Goudvink is een andere soort met goud in de naam. Deze soort broedt in het oosten van ons land en hier zien wij de soort af en toe en vooral in het najaar. Als je hoog van iemand opgeeft dan wordt de persoon wel eens een goudvink genoemd.

In ons gebied doet Otto de Vries wadvogeltellingen en op 19 augustus dit jaar maakte hij de foto bij dit stukje op het Wad nabij Den Oever. Het zijn Goudplevieren die op trek zijn.

Foto: Otto de Vries
Laat meer zien
Back to top button