NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Grauwe gorzen op Wieringen’ (161)

Op 4 januari 2023 berichtte de App van Wierhaven dat er een Grauwe Gors was gezien aan de Polderweg op Wieringen. De ontdekker stuurde een foto en die gaf goed aan dat de waarnemer het bij het rechte eind had. De afgelopen jaren werden er af en toe enkele waargenomen. Op 1 januari 2019 werden er ook drie vogels gevonden bij de Zeugweg.

Deze waarneming zijn heel bijzonder. In de Vogelatlas van Nederland wordt vermeld dat de Grauwe Gors als Nederlandse broedvogel aan het verdwijnen is. In het gebied van Wierhaven is de Grauwe Gors geen broedvogel. De eerste acht jaar van deze eeuw werd er elk jaar wel een vogel gezien. Van 2009 t/m 2016 waren er geen waarnemingen. Daarna weer onregelmatig in de wintermaanden waargenomen: 2017 één vogel, 2018 twee vogels en 2020 één vogel. In 2021 en 2022 werd de Grauwe gors niet vastgesteld.

In de tijd dat wij de soort jaarlijks wilden zien reden wij naar Limburg. Daar bij Itteren-Borgharen waren wij dan zeker de kenmerkende zang te horen en vervolgens de vogels te zien. Dat was ook de tijd dat wij naar de Ortolaan zochten. De laatste is zeker als broedvogel verdwenen en de Grauwe Gors bijna. Vandaar dat het te begrijpen valt dat veel vogelaars even kwamen kijken op de Polderweg in de Polder Waard-Nieuwland.

Foto: Ruud Brouwer

Ruud Brouwer uit Callantsoog maakte deze prachtige opname op Valentijnsdag 2023.

Laat meer zien
Back to top button