NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Blinde Bij’ (179)

Na de zeer warme zondag van 25 juni 2023 was het heerlijk om de maandag erna buiten te genieten van de afkoeling. Binnen is de warmte dan nog lang niet weg. Met veel plezier kijk ik naar de frambozen die de afgelopen week zijn gaan rijpen. Wij maken er jam van en die gebruik ik dan weer ’s ochtends bij de muesli. De vruchten zijn opvallend klein. We moeten er heel wat plukken voordat er vier potjes gevuld kunnen worden. Dat zal wel met de droogte te maken hebben. Daardoor blijven de vruchten vrij klein.

Een mannetjes merel heeft ook door dat de frambozen aan het rijpen zijn. Boven op de struiken bij de buren kijkt hij rond en laat zich niet ontmoedigen door de mens die daar beneden zit. Hij duikt naar beneden en vrij snel heeft hij een framboos te pakken. Op de bladeren vind ik diverse insecten; het Aziatisch Lieve Heersbeestje in allerlei gedaanten en ook Groene Wantsen zijn er op te vinden. Uiteraard ook de Hommels die zorgen voor de bevruchting, zweefvliegen en graafwespen.

Ik zie een insect en meen dat het een bij is. Gelukkig kan ik er een foto van maken en het blijkt na determinatie door ‘Obsidentify’ een 100% Blinde Bij te zijn. Op mijn computer sla ik de foto op in de map ‘Bijen en Hommels’.

Dat blijkt fout. Dit is geen bij, maar een zweefvlieg, zo leer ik. De foto moet dus naar de map ‘Vliegen en Muggen’. Van de zweefvliegen zijn er heel veel ( meer dan 300) soorten in Nederland. Ook blijkt de Blinde Bij helemaal niet blind te zijn. Mogelijk is de naam gekozen omdat er rond de ogen van dit insect haren te vinden zijn. Dat het een bij genoemd wordt, is niet vreemd. Ze lijken op bijen, maar kunnen niet steken.

De foto is genomen door de auteur in de tuin aan de Mossel. Op 26 juni 2023.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button