NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Huiszwaluwtil’ (129)

Op dinsdag 5 juli 2022 organiseerde Hollands Kroon een Ideeënmarkt in De Verbinding te Anna Paulowna. Hieraan namen diverse burgers deel; zie elders op de website van De Meerpeen.nl.

In aflevering 20 (2020) schreef ik over het feit dat ik al vanaf 2006 de Huiszwaluwen tel in de Schelpenwijk in Middenmeer. Daar heb ik veel plezier in doordat er veel nesten te vinden zijn onder de dakgoten. MAAR vorig jaar waren heel veel nesten weggehaald. Mogelijk staken bewoners elkaar aan doordat de goten geschilderd moesten worden. Mijn teleurstelling was groot.

Door de mogelijkheid ideeën aan te leveren, bedacht ik dat het mooi zou zijn als er een huiszwaluwtil op het stuk groen op de kruising van de Mossel/Penhoorn/Wulk zou kunnen komen. Ik had in voorgaande jaren al gezien dat zwaluwen gebruik maken van zo’n mogelijkheid.

Het is een soort paraplu en onder het dak worden kunstnesten aangebracht. Niemand die dan meer last heeft van de afval die ze op natuurlijke wijze produceren. Dinsdagavond presenteerde ik het idee en er was bij raadsleden belangstelling voor.

Op mijn Facebookpagina (www.facebook.com/meijerpc) of op Facebook googelen naar Peter C. Meijer) schreef ik een stukje over dit idee. Vervolgens kreeg ik een mailtje van buurvrouw Annemiek Marsman met daarbij enkele foto’s en een video van huiszwaluwtillen die zij in Frankrijk had gefotografeerd. Geweldig al is het maar om te zien dat het kan werken.

De video is dus opgenomen door Annemiek Marsman in Noord Frankrijk.

Laat meer zien
Back to top button