Op zaterdagmiddag 21 november 2020 zag ik in de sierkers tegenover ons huis een lijster. Er zitten regelmatig merels in die boom, maar dit leek mij even geen merel. Was het een koperwiek? Dat is een van de andere lijsterachtigen die in deze tijd in onze omgeving t zien is. Ik pakte de verrekijker en zag direct dat het een kramsvogel was. Het was de eerste keer dat ik deze lijsterachtige aan de Mossel zag. Op zich zou dat veel vaker kunnen, dus het is meer toeval dan dat het een zeldzame verschijning is.
Waar komt nu de naam kramsvogel vandaan? Daartoe zocht ik in het boek ‘De Nederlandse Vogelnamen en hun betekenis (1995)’ dat samengesteld is door Henk Blok en Herman ter Stege. Mijn nieuwsgierigheid naar zowel de origine van Nederlandse, alsmede de Latijnse namen is groot. Volgens het genoemde boek zou de naam afgeleid zijn van de Duitse naam voor de lijsterbes bessen: Krammetsbeere. In de namen die verder in Nederland worden gegeven zien wij ook verwantschap: Kramsfeugel (Fries) of Kramlijster in de omgeving van Haarlem.
In de herfst trekken de lijsterachtigen uit Scandinavië naar het zuiden en zijn er grote groepen te zien op Texel en langs de kust. Johan van der Vegt maakte deze foto.