NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Vrijgezel’ (167)

In onze straat in Middenmeer houd ik de dieren en planten in de gaten. In de lentetijd horen wij hier de zang van de Turkse Tortel. Het mannetje doet zijn best om haar te bekoren. De een vindt de zang leuk en een ander wordt wat kriegel van dit getortel. Ik zie deze vogels altijd met zijn tweeën.

Op een dag zit er boven op het dak tegenover ons huis één enkele vogel. Dan beginnen mijn vragen te komen. Wat is er met deze vogel aan de hand? Is het een mannetje en is zijn vrouwtje er vandoor? Scheiden doet lijden, maar dat zie ik niet zo. Een tweede vogel gaat in de buurt van hem/haar zitten en dan ontstaat er gedoe. Dat wijst er volgens mij op dat het een mannetje is en dat de tweede vogel hem als concurrent ziet. Deze duif broedde voor het eerst in 1950 in Groningen en wel Musselkanaal.

Komt de soort uit Turkije? Ze komen wel uit het oosten van Europa. Misschien daardoor is in Duitsland de naam Türkentaube gebruikt en mogelijk daardoor is de soort Turkse Tortel gaan heten. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze deze duivensoort ‘Collared Dove’. Mogelijk is dit gekomen door de Latijnse naam ‘Streptopelia’ hetgeen geringde duif betekent. Op Goede Vrijdag zag ik dit mannetje nog steeds alleen op het dak zitten. Nog steeds geen partner?

De foto is door de auteur gemaakt toen het mannetje alleen in zijn lievelingsboom zat en dacht aan…. Middenmeer 29 maart 2023

Foto: Peter C. Meijer
Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button