NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Meetbare Urbane Soorten (MUS)’ (131)

Zoals ik u eerder al meldde, doe ik ieder jaar mee met de MUS-telling. De telling wordt georganiseerd door SOVON Vogelonderzoek Nederland. Dit project startte in 2007. Op de website Meetnet Urbane Soorten (MUS) | Sovon lezen wij:

‘Met het Meetnet Urbane Soorten (MUS) brengen we de aantallen en de verspreiding van broedvogels in steden en dorpen in kaart. Nederland verstedelijkt in hoog tempo en dat heeft gevolgen voor broedvogels. MUS startte in 2007 en bestaat uit een netwerk van duizenden telpunten in woonwijken, stadsparken en op bedrijventerreinen. Verspreid door het hele land gaan ieder voorjaar ruim duizend vrijwilligers op pad om de aantallen vogels vanaf de telpunten in een zelfgekozen postcodegebied te tellen’.

‘Voor het volgen van de landelijke ontwikkelingen van broedvogels worden de gegevens van MUS gecombineerd met broedvogeltellingen in het buitengebied. Deze informatie wordt gebruikt voor natuurbeleid en -beheer en voor beschermingsdoelen. Voor het groenbeheer in steden is bijvoorbeeld de Stadsvogelindicator op basis van MUS-tellingen ontwikkeld. Ook wordt MUS gebruikt om na te gaan of natuur inclusief bouwen gunstig uitpakt’.

Ik tel in Middenmeer vanaf 2008. Hiertoe heb ik 12 punten ingediend. Op elk punt is het de bedoeling 5 minuten te tellen. Alle vogelsoorten die een relatie met het gebied hebben, worden genoteerd. Een overtrekkende zeearend wordt niet genoteerd, omdat deze in ons gebied niet broedt. Wel wordt zo’n soort wel doorgegeven aan de website ‘wierhaven.nl‘.

Het is de bedoeling drie keer in het jaar te tellen: in april, mei en juni/juli. Twee ochtendtellingen en de laatste een avondtelling. Dit jaar zal het mijn laatste telling zijn. Fysieke beperkingen, helaas. Wat mij opvalt: In 2008 telde ik respectievelijk in april, mei, juni: 36, 35 en 36 soorten. In 2022 waren dat er in dezelfde maanden: 30, 29 en 27 soorten. De landelijke trend laat ook zien dat er in het stedelijk gebied achteruitgang is. Wat dit zegt? Kijk naar de landelijke totalen

 

 

Laat meer zien
Back to top button