NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Pinguins’ (199)

In november 2023 kwam het vreselijke bericht dat de pinguïns in het Antarctische gebied zwaar bedreigd worden in hun bestaan. Als oorzaak noemen de wetenschappers de klimaatverandering. Het voedsel voor de vogels wordt minder. Deze melding trof mij zeer. In 2007 maakte ik een reis met het schip de Prof. Molchanov van Ushuaia naar Antarctica. Daarna voeren wij naar de eilandengroep South Georgia, waar heel veel Koningspinguïns waren.

Onderweg van Ushuaia naar Antarctica zagen wij rondom de Weddelzee al de eerste pinguïns. Dat waren de Adéliepinguïns . Staande op een reusachtige ijsschots vielen ze mede op door hun zwarte verenkleed. Bovendien stonden ze op een grote roze plek veroorzaakt door hun uitwerpselen. De krill die ze eten levert die kleur op.

Er zijn 18 soorten pinguïns. De hierboven genoemde soort hoort tot de middelgrote net als de ezels- en de kinbandpinguïn. Deze laatste herinnert mij aan het moment dat een groepje medevogelaars op een plek er één zag staan. Een deel van de groep was al naar het schip terug. Toen wij daar aankwamen en vertelden dat wij deze soort hadden gezien, wilde de eerste groep onmiddellijk terug met de zodiac. Ze zouden eens een soort missen! Dat snapten wij wel.

Tot de grote soorten horen de Keizer- en de Koningspinguïn. De eerste soort komt vooral op het middendeel van Antarctica voor. De tweede maakte een grote indruk op mij toen wij bij een plek op South Georgia stonden waar er tienduizenden  bijeen stonden. Heel indrukwekkend. Zorgt de klimaatverandering ervoor dat dit over tientallen jaren niet meer te zien is? Een verschrikkelijk idee.

De foto van de kolonie Koningspinguïns is door de auteur van dit stukje gemaakt voorjaar 2007 op Salisbury Plane, een onderdeel van de eilandengroep South Georgia. Op de tweede foto twee  Koningspinguïns samen met een Zeeolifant.

Foto: Peter C. Meijer
Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button