De koning van onze weiden is de grutto. Doordat deze soort in Nederland achteruit gaat, krijgt hij (en zij) veel aandacht. De Fries Professor Theunis Piersma is daar tegenwoordig via de universiteit van Groningen mee bezig. Voor zijn onderzoek worden vogels geringd en door op de website: Volg de grutto’s – Kening (kingofthemeadows.eu) kunnen wij volgen wanneer en hoe zij van en naar het zuiden trekken. Een Friese kennis van mij heeft kinderen in Portugal wonen. Hij vertelde mij dat hij daar in de buurt heel veel grutto’s zag. Uit het onderzoek blijkt dat de grutto veel meer in Zuid-Europa blijft dan voorheen. Natuurlijk trekken zij ook naar de westkust van West-Afrika. De Banc d’Arguin is een gebied dat ik best zou willen bezoeken om al die steltlopers daar te zien.
De Rosse Grutto is een andere steltloper. Deze soort komt ook in het voorjaar naar ons toe om in de Waddenzee op te vetten, waarna ze doorvliegen naar hun broedgebieden in het hoge noorden van Europa en Alaska. Het blijkt uit het ringonderzoek dat ze in een ruk vliegen van Nieuw-Zeeland naar Alaska. Je kunt de trek nu zelf volgen via de link: Map – East Asian – Australasian flyway (globalflywaynetwork.org).
Net als de mogelijkheid van ‘Beleef de Lente’ om vogels bij hun broeden te volgen, is bovengenoemde website heel interessant. Je kunt zien hoe de Rosse Grutto zijn weg vervolgt vanuit het verre zuiden naar ons deel van de wereld.
Otto de Vries stuurde mij een prachtige foto van een groep Rosse Grutto’s die hij bij ons gefotografeerd heeft. In broedkleed zijn ze prachtig roodbruin.