NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Venstersectorspin’ (149)

De natuur in en om ons huis blijft mij boeien. Het is een kwestie van blijven kijken en je afvragen wat je ziet. Zo zag ik op mijn verjaardag een wit bolletje op onze garagedeur. Ik wist dat dit soort bolletjes eieren bevatten van een spin. Ingekapseld zag ik de spin zitten. Het was een Kruisspin, maar welke soort.

De evolutie van planten en dieren is gepaard gegaan met de ontwikkeling van heel veel soorten levende wezens. U leest over de vele varianten van het coronavirus. Binnen de kortste keren hoor je weer van een nieuwe vorm die ontstaat door mutaties van dit virus. Een kleine verandering in het genenpatroon is dan de oorzaak van het nieuwe virus.

In de Schager Courant lees ik op vrijdag altijd de column van Nico van Stralen. Hij is evolutiebioloog en legt regelmatig uit hoe de evolutie van dieren is gegaan. Bij bovengenoemd pluizig bolletje en de spin erbij bedenk ik mij hoe boeiend de natuur in elkaar zit. Wat is de reden van de spin om haar nest in een gleuf van de garagedeur te maken en daar haar eieren af te zetten? Veel dagen later lukt het mij een foto te maken van de spin zelf. Die zat op de muur binnen in de garage. Het bleek een Venstersectorspin. In de nomenclatuur heet de soort in het Latijn: Zygiella x-notata (Clerck, 1757).

Carl Alexander Clerck (1709 – Stockholm, 22 juli 1765) was een Zweeds entomoloog en arachnoloog (spinnendeskundige). Hij beschreef als eerste de soort. Zijn naam wordt dus bij de soort genoemd. Op Wikipedia vond ik dat: ‘de venstersectorspin een web bouwt waarvan aan de bovenkant een sector geen kleefdraden heeft. Het web bestaat uit 25 tot 30 verbindingsdraden. Jonge spinnen en soms volwassenen bouwen een sector in hun web. Vaak bouwen zij webben tussen raampanelen’.

Dus wat ik zie is het normale gedrag van deze spin. Weer wat geleerd.

Foto: Peter C. Meijer
Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button