NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Casarca’

Eerder meldde ik u al dat er in de Wieringermeer diverse percelen akkerland onder water gezet zijn. De steltlopertjes die u erop kunt zien zijn vooral kemphanen/hennen, grutto’s uit IJsland en veel eenden. In Nederland is de kemphaan als broedvogel bijna uitgestorven als broedvogel. Daarover in een ander aflevering.

Als u verder kijkt over het water ziet u tussen de eendensoorten opvallende eenden. Dit zijn bergeend en verder bruinrode eenden die de laatste jaren ook in toenemende mate bij ons te zien zijn. Dat zijn casarca’s en eigenlijk is het geen eendensoort, maar een half eend/half ganzensoort. Net als de bergeend trouwens. Toen er enkele in onze omgeving werden gezien, leefde het idee dat ze ontsnapt waren bij eenden houders. Ze hoorden tot het middellandse zeegebied en verder broeden ze in zuidoost Europa en verder richting Turkije.

De laatste jaren zijn ze verder noordelijk gaan broeden en ik lees dat er in Duitsland een grote populatie is. Na de broedtijd verspreiden ze zich over een groot deel van Europa en Azië. Zo komen ze ook bij ons. Het zijn omnivoren, want naast planten eten ze ook kikkervisjes, insecten etc. In de ondergelopen akkers is er kennelijk voldoende voedsel te vinden. Mijn telling op 29 juli 2020 leverde 55 vogels op. Dit was op het land aan de Oom Keesweg, hoek Noorderdijkweg. Ik vond dat het er heel veel waren, maar ja, er zijn altijd grotere aantallen waarnemingen. Op het Eemmeer telde men er een paar jaar terug 500. Hoeveel casarca’s er in ons gebied zijn, kunnen wij na augustus proberen te schatten. Er zitten namelijk op allerlei onderwater gezette akkers nog meer vogels.

Op de foto ziet u twee casarca’s gefotografeerd in de Wieringermeer door Johan van der Vegt uit Wieringerwerf. Het zijn vrouwtjes. De mannetjes hebben een zwarte nekband.

Foto: ‘Johan van der Vegt’

 

Laat meer zien
Back to top button