Lokaal nieuwsNieuws

Cato Kral en Tijs Lenssen gaan de strijd aan in spannende tweede helft van Sasol Solar Challenge

KAKAMAS – Na de vierde dag van de Sasol Solar Challenge, een achtdaagse internationale zonnerace in Zuid-Afrika, staan Cato Kral (Middenmeer) en Tijs Lenssen (Heiloo) van het Brunel Solar Team met hun zonneauto Nuna 12s op de derde plek. De strijd met het Belgische Innoptus Solar Team en Solar Team Twente is in volle gang. Het strategische spel wordt steeds belangrijker en de teams maken zich klaar voor een uitdagende tweede helft van de challenge.

De challenge in Zuid-Afrika is, vanwege het concept, één van de meest uitdagende competities voor zonnewagens. In plaats van als eerste de finish te bereiken, draait het om het afleggen van zoveel mogelijk kilometers binnen acht dagen. “We rijden elke dag, naast de reguliere route, zoveel mogelijk zogenaamde ‘loops’. Zo proberen we meer kilometers te rijden dan de concurrentie.”, zegt Cato (23), teamleider bij het Delftse Brunel Solar Team. “Vandaag was de Half-Blind stage. Op deze dag weten we het start- en eindpunt van de route, maar vertelt de organisatie pas kort van tevoren de locatie en route van de loop. Hierdoor is deze dag extra uitdagend.”

Strategisch spel
Het team kreeg gisteravond de route-informatie overhandigd in een gouden enveloppe. “Toen we de informatie kregen, zijn we direct begonnen met het analyseren van alle data om zo in korte tijd de beste strategie op te stellen”, zegt Tijs (22), strateeg bij het Brunel Solar Team. “Vandaag kregen we onverwachts te maken met wegwerkzaamheden. Eén van de rijbanen was afgesloten, waardoor het verkeer uit beide richtingen over dezelfde weghelft moest. Onze pre-scout is vooruit gereden en heeft snel de situatie bekeken en met ons gecommuniceerd. Zo kon Nuna uiteindelijk doorrijden zonder tijd te verliezen.”

Nek-aan-nek race
De challenge is halverwege en de spanning neemt toe. Het Delftse Brunel Solar Team strijdt, zoals verwacht, met het Belgische Innoptus Solar Team en Solar Team Twente. Na de vierde dag ligt het aantal gereden kilometers enorm dicht bij elkaar. “De concurrentie is sterk, het is een nek-aan-nek-race. De teams halen elkaar continu in” zegt Kral. “We staan nu op de derde plek. Onze coach Marc Lammers heeft ons geleerd dat we op onszelf moeten focussen om onze eigen wedstrijd te rijden. We hebben een plan en pas op de laatste dag zullen we zien welk team de beste strategie heeft gehad.”

‘Middelbare scholieren tijdens de loopstop’ – Foto: Hans-Peter van Velthoven


Inspireren

De belangrijkste missie van het Brunel Solar Team is het inspireren op het gebied van duurzame mobiliteit en innovatie. Lenssen: “Tijdens de loopstop was er een tribune vol met middelbare scholieren. We maken altijd tijd voor kinderen om al hun vragen te beantwoorden over onze zonneauto. De reacties zijn altijd positief en de kinderen waren super nieuwsgierig naar hoe alles werkt. Toen we weer vertrokken, riepen ze met zijn allen: “TEAM NUNA.”

Over het Brunel Solar Team
Het Brunel Solar Team bestaat uit elf gemotiveerde studenten van de TU Delft met verschillende technische achtergronden, van lucht- en ruimtevaart tot informatica. Meer dan een jaar zetten ze alles opzij om aan hun zonneauto Nuna 12s te werken. Het teamdoel is de wereld inspireren op het gebied van duurzame mobiliteit en innovatie. Met Nuna 12s gaan ze de strijd aan met internationale teams tijdens de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika in september 2024.

Laat meer zien
Back to top button