Lokaal nieuwsNieuws
Cato Kral & Tijs Lenssen (Brunel Solar Team) winnen brons in Sasol Solar Challenge
KAAPSTAD – Cato Kral (23) & Tijs Lenssen (22) van het Brunel Solar Team zijn er niet in geslaagd de wereldtitel in de Sasol Solar Challenge, een extreme competitie voor zonneauto’s, te verdedigen. Na acht intensieve dagen met wisselende weersomstandigheden, bergpassen, een vroegtijdige defecte motor en wegwerkzaamheden, moet het team studenten van de TU Delft genoegen nemen met de derde plaats.
Na acht dagen spande het erom welk team uiteindelijk zou finishen met de meest gereden kilometers. De laatste dag van de competitie stond bekend als de zwaarste, waarbij de teams te maken kregen met de hoogste bergpas. Zonneauto Nuna 12s startte als derde in het klassement en om nog kans te maken op de wereldtitel moest er een grote inhaalslag worden gemaakt op de concurrenten. Door wegwerkzaamheden werd de etappe door de organisatie vroegtijdig beëindigd. “De route van de loop bleek niet veilig en daarom konden we de inhaalslag op de Belgen en Twentenaren niet voortzetten”, stelde coureur Daan Schramade, die Nuna over de eindstreep reed. “Als we eerlijk kijken naar onszelf zat de eerste plaats er niet meer in, maar we hadden graag willen vechten voor de tweede plaats.”
Vijfde wereldtitel ontglipt
In 2014, 2016, 2018 en 2022 wonnen de Nederlandse TU studenten de Sasol Solar Challenge. Het doel was om dit jaar de vijfde wereldtitel te bemachtigen. Een van de concurrenten, het Belgische Innoptus Solar Team wist met 4272,9 kilometer de grootste afstand af te leggen en gaat met goud naar huis. Het Brunel Solar Team reed een totaal van 4131,7 kilometer in de Zuid-Afrikaanse zonnerace. Kral reageerde veerkrachtig op het behalen van de derde plek: “We doen mee om te winnen. Dan is het heel zuur dat het niet is gelukt. We hebben een jaar lang hard gewerkt aan onze innovatieve motor en het zonnepaneel. De opgedane kennis dragen wij over aan het volgende team, zodat zij hierop verder kunnen bouwen.”
Sterke teamprestatie
Al op dag twee van de achtdaagse zonnerace werd het team door een defect gedwongen de zelf ontwikkelde motor, die voor extra efficiëntie moest zorgen, te wisselen. Met een oudere motor werd de challenge vervolgd, waarbij windstoten, mist, slechte wegen en grote hoogteverschillen werden getrotseerd. “Natuurlijk hadden we op meer gehoopt”, zegt Lenssen. Desondanks zijn we erg trots op onze teamprestatie, we wilden hier staan met een veerkrachtig team, een inspirerend team en uitdagingen aangaan. Dat is alle drie gelukt.”