De Meerpenen komen weer uit de grond
WIERINGERMEER – Er worden veel gewassen geteeld in de Wieringermeerpolder, maar één daar van heeft toch wel de speciale aandacht van de redactie van dit magazine. Juist ja, de wortel! In de polder wordt op aardig wat percelen winterpeen geteeld en de wortels die worden geteeld zijn hoofdzakelijk ‘CD Peen’.
De wortelteelt is ingedeeld in verschillende maten. Zo is de kleinste maat de B-peen met een kopdikte van 20 tot 30 mm en een gewicht dat ligt tussen de 50 en 200 gram. Dat is een maat die in de polder niet veel voorkomt. Zoals aangegeven is het merendeel in de Wieringermeer CD-Peen. Dat betekent een kopmaat van meer dan 55 mm en een gewicht tussen de 200 en 600 gram.
Wortelen zijn een lastig gewas om te verbouwen. Met name de bewaarbaarheid zorgt voor hoofdbrekens. Maar ook schimmels en bodemgesteldheid zijn bepalend. Met name de Phytophthora schimmels die ringrot veroorzaken zijn een bedreiging voor de teelt.
Het proces
Het teeltproces begint met het frezen van wortelruggen. Dit wordt gedaan met een hakenfrees die vol met haken gemonteerd is. Achter de frees is een speciale aandrukrol bevestigd, die de ruggen licht aandrukt, zodat er capillaire vochtwerking ontstaat en het zaad gemakkelijk kan ontkiemen. Daarna worden de wortelzaadjes gezaaid in het midden van de ruggen. Gedurende het groeiproces worden met gewasbeschermingsmiddelen de ziektes bestreden. Voor het rooien wordt een klembandrooier ingezet. De wortelen gaan vanuit de rooier meteen in kisten en worden zo naar de boerderij gebracht. Klaar om opgehaald te worden door één van de verwerkingsbedrijven. Bij die bedrijven worden ze gespoeld, verwerkt en verpakt. In de buurt zijn er een zestal grote verwerkingsbedrijven waar veel van de Meerpenen belanden. De grootste verwerkers in de omgeving zijn Hoogendijk Agro uit Wieringerwerf, Arie Rustenburg & Zn uit Opperdoes, De Boer uit Westwoud, De Wit & Zn uit Hoogkarspel, Eriks Groenveld uit Sint Maarten en Brassica en Bruin Vegetables beiden uit Dirkshorn.
De prijzen
Zomerwortelen zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Eén en ander is ook sterk afhankelijk van het weer uiteraard. De prijzen van de wortelen gaan stevig op en neer. In april-mei dit jaar lagen de prijzen extreem hoog op 60-70 cent de kilo. De prijzen zijn nu al sterk gedaald en nu brengt een kilo ongeveer 12 cent op. Wortelteelt is een relatief duur gewas. Dit komt omdat veel van de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden door loonbedrijven, omdat de telers zelf de machines er niet voor hebben.