Dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon zoekt chauffeur in Hollands Kroon
HOLLANDS KROON – De Dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon staat 7 dagen per week 13 uur per dag klaar tussen 8:00 en 21:00 voor wilde- en huisdieren in nood. De stichting is in 1984 opgericht en bestaat volledig uit vrijwilligers, stuk voor stuk mensen met een enorm groot hart voor dieren. Men draait grotendeels op donaties van donateurs, ook krijgt men een bijdrage van beide gemeentes per inwoner. De dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon behoort tot één van de oudste van Nederland. Het werkgebied bestaat uit de Gemeente Den Helder en de Gemeente Hollands Kroon. In de Gemeente Hollands Kroon bezet men alleen het noordelijke gebied.
De werkzaamheden zijn heel divers, zo krijgen de vrijwilligers meldingen van inwoners maar ook bedrijven en de gemeente zelf, de meldingen variëren per seizoen, zo is het in de winter drukker met uitgehongerde vogeltjes, in de lente met pasgeboren dieren en in de zomer en herfst met jonge meeuwen en andere dieren die het buitenleven opzoeken. Ook zijn er in de winter en in de zomer vaak meldingen van jonge zeehonden. Daarom werkt de dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon nauw samen met zeehondencentrum Pieterburen te Groningen en heeft men ongeveer 10 speciale zeehondenwachters in dienst. Alleen speciaal opgeleide zeehondenwachters mogen in de buurt van een zeehond komen en mits nodig het beest aanraken voor bijvoorbeeld onderzoek of vervoer naar het zeehondencentrum, dit is onlangs per wet vastgelegd. Zeehondencentrum Pieterburen verzorgt dan ook eenmaal per jaar een training, elke vrijwilliger kan zich daarvoor aanmelden en kan zich daarna zeehondenwachter noemen.
Onlangs zijn er twee nieuwe ambulances aangeschaft, één voor het gebied Den Helder en één voor het gebied Hollands Kroon Noord, kijkend naar de toekomst heeft men besloten om ze identiek te laten inrichte
n. Daarbij is naast eigen ervaring vanuit de vrijwilligers ook gebruik hebben gemaakt van de ervaring en inrichtingen bij de dierenambulances in Amsterdam en Den Haag. Zo is er in beide ambulances een speciaal op maat gemaakte bench, zodat alle soorten honden vervoerd kunnen worden. In de ambulance is plaats voor meerdere vervoersbakken, een bench, een wasbak, een stoel en een werktafeltje. Bovendien zijn er ook beademingsapparatuur, speciale transporttassen voor zwanen, gloednieuwe vangstokken en een brancard voor honden aanwezig.
Normaal gesproken, buiten de epidemie om, komt men binnen de stichting éénmaal per maand bij elkaar op een zogeheten vrijwilligersbijeenkomst. Hier komen alle vrijwilligers samen om de laatste zaken te bespreken, ook worden er lezingen gegeven en is er altijd een gezellig praatje met koffie en iets lekkers. Er wordt nauw samen gewerkt met meerdere partners bijvoorbeeld Vogelasiel de Paddestoel, Wildopvang de Bonte Piet, Dierentehuis ‘t Schuthok en de dierenartspraktijken in ons gebied. Zij geven ons ook trainingen, zo bijvoorbeeld ook de EHBD (Eerste Hulp Bij Dieren), waardoor de vrijwilligers in levensbedreigende situaties snel kunnen handelen.
Zodra een nieuwe vrijwilliger zich aanmeldt krijgt diegene ook eerst een introductiecursus. Bij deze cursus wordt het gebruik van de ambulance, procedures en andere belangrijke dingen besproken die met het werk op de dierenambulance te maken hebben. In de zomer wordt er een barbecue georganiseerd voor alle vrijwilligers én hun partners en in december organiseert men een eindejaar diner voor de vrijwilligers.
Dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon is naarstig op zoek naar chauffeurs voor de ambulance in het gebied van de Gemeente Hollands Kroon. Op de ambulance in Hollands Kroon werk je, na een uitgebreide inwerkcursus, geheel zelfstandig. Uiteraard is hulp nooit ver weg en kan je altijd rekenen op het team in Den Helder voor ondersteuning. Het werk op de dierenambulance is niet altijd leuk, geregeld kom je in aanraking met overleden dieren, denk hierbij aan aangereden katten, verdronken honden of vogels die zijn aangevallen. Ook kom je bij de mensen thuis om overleden dieren op te halen en over te brengen naar Dierencrematorium Majesta of de gemeentelijke verzamelplaats.
Gelukkig zijn er ook veel leuke kanten aan het werk zoals een vermiste kat terugbrengen naar een dolblije eigenaar of vogels vrijlaten die in het vogelasiel zijn aangesterkt. Al met al geeft het werk veel voldoening. Heeft u interesse in het werken bij de stichting of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar vrijwilligers@dierenambulancedenhelder.nl