Er op uitEvenementLokaal nieuwsNieuws

DIJK lanceert ‘Het Pratende Huis’: een audioproject dat watererfgoed een stem geeft

WIERINGERMEER – Op zaterdag 9 september 2023 verrichten Klazien Hartog, lid van het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Robert Leever, wethouder gemeente Hollands Kroon, de feestelijke openingshandeling van ‘Het Pratende Huis’: een audio-ervaring bij het Dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk, een podwalk door het omliggende gebied en de verdiepende podcastserie ‘DIJK’.

DIJK laat watererfgoed weer spreken
Met ‘Het Pratende Huis’ wil initiatiefnemer Culture Matters op een originele manier belangrijk watererfgoed onder de aandacht brengen en laat om die reden het oude Dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk weer ‘spreken’. Het Dijkmagazijn vertelt wat het sinds zijn bouw in 1930 – als een stille getuige – allemaal heeft gezien en gehoord en nodigt bezoekers uit voor de podwalk door het omringende landschap. Al wandelend en luisterend naar de stem van het dijkmagazijn, vertolkt door NOS-journalist en presentator Mustafa Marghadi, verkennen luisteraars de relaxte tussen het landschap en het water.

Het Dijkmagazijn vertelt over het opblazen van de Wieringermeerdijk in april 1945 door de Duitsers: een dramatische gebeurtenis waardoor de hele Wieringermeerpolder onder water kwam te staan en meer dan 80% van de nog maar jonge bebouwing verwoest werd. Maar ook hoe het heeft gezien dat het land weer droog werd gepompt door de beroemde gemalen Lely en Leemans en hoe na een jaar het polderland alweer een vruchtbare oogst afwierp. Het Pratende Huis neemt je in een 6 km lange wandeling mee door prachtige natuurgebieden, over de strakke Wieringermeerdijk, door de verna6e, vogelrijke Dijkgatsweide, langs een bijzondere boomstamkano uit de prehistorie, en via het Dijkgatsbos terug naar het monument Gat in de Dijk. Het laat zien hoe ons landschap is ontstaan uit water en alles om ons heen onlosmakelijk verbonden is met
waterbeheer.

Podcastserie DIJK
De verdiepende podcastserie DIJK, met presentator Lars Boon, duikt dieper in de relaxte tussen het landschap en het water en bekijkt de dijk, het watererfgoed en de toekomst van het landschap van de Wieringermeerpolder vanuit verschillende perspectieven. Sprekers zijn o.a. Floris Alkemade (architect en voormalig Rijksbouwmeester), Michiel Bartels (Archeologie West-Friesland), Dirk Sijmons (landschapsarchitect en voormalig Rijksadviseur Landschap) en Lucas Meursing (Strategisch adviseur omgevingsmanagement Afsluitdijk, en omgevingsmanager Kennisprogramma Zeespiegels2jging bij Rijkswaterstaat). In 7 afleveringen wordt vanuit verschillende invalshoeken de huidige wateropgaven besproken en een toekomstbeeld geschetst waar de luisteraar zelf mee aan de slag kan. De dijk is namelijk niet alleen een unieke vorm in het Nederlandse landschap, maar staat ook voor samenwerking en de Nederlandse cultuur. “De dijk is het ultieme symbool van hoe je in het algemeen belang ook je individuele belang kan erkennen”, aldus architect Floris Alkemade in podcast DIJK.

Over DIJK: bijdragen aan bewustwording water en klimaatopgaven
DIJK is een project van Culture Matters en behelst de transformatie van drie oude dijkmagazijnen aan de Noord-Hollandse IJsselmeerkust tot duurzame guesthouses en een plek voor ontmoeting en watereducatie. In 2021 won Culture Matters de ontwikkelprijsvraag om drie dijkmagazijnen van het waterschap langs de Noord-Hollandse IJsselmeerkust te herbestemmen. Culture Matters wil het watererfgoed inzetten om een groter maatschappelijk verhaal over ons water te vertellen. Marlies Buurman, initiatiefnemer en oprichter van DIJK: “Door de dijkmagazijnen weer open te stellen, en mensen er zelfs in te laten verblijven, worden bezoekers letterlijk ondergedompeld in het waterverhaal en dragen we bij aan meer bewustwording rondom water en klimaatopgaven”.

Slapen als een dijkwachter
De verbouwing van het eerste dijkmagazijn (in Scharwoude) is intussen gestart. In het voorjaar van 2024 kunnen de eerste overnach2ngen geboekt worden. Culture Ma6ers heeft als doel om in 2025 ook de andere magazijnen verbouwd te hebben. Tot die tijd kunnen in Wieringerwerf al groepen ontvangen worden voor bijzondere gelegenheden, vergaderingen en educatieprojecten waarbij Het Pratende Huis als startpunt kan dienen. Het project ‘Het Pratende Huis’ is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Prins Bernhard Cultuurfonds, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.

Programma zaterdag 9 september
Ochtendprogramma
10.00 uur  Ontvangst en opening deuren dijkmagazijn
10.30 uur  Podwalk wandeling over de dijk en door de Dijkgatsweide o.l.v. boswachter Mikal Folkertsma,
Staatsbosbeheer
11.30 uur  Koffie met koek
12.00 uur  Welkom en toelichting op de plannen van Marlies Buurman, initiatiefnemer en oprichter van DIJK
12.10 uur  Klazien Hartog lid DB van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over de herbestemming van
de dijkmagazijnen
12.20 uur  Robert Leever wethouder van gemeente Hollands Kroon over de nieuwe erfgoedvisie van de
gemeente en de rol van watererfgoed daarin
12.30 uur  Officiële handeling en ‘aanzetten’ van Het Pratende Huis en lancering van de podcast DIJK.

Middagprogramma
14.00 uur  Lezing door Eric Luiten, hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TU Delft over de rol van water in
ons landschap
15.00 uur  Livemuziek
16.00 uur  Preview ‘Van Niets naar Nearne’; een verbindende soundscape-tour tussen twee magische plekken: het
dijkmagazijn in Noord-Holland en een stiltetuin bij Nes aan het Friese Wad, door architect Alex van de
Beld, componist Jolle Roelofs en Culture Matters
17.00 uur  Borrel met Dijkwachters-bier, powered by House of Bird.

Laat meer zien
Back to top button