Lokaal nieuwsNieuws

Doet en ontmoet Posthuis op pad

MIDDENMEER – Elke 1e en 3e donderdag van de maand kunt u in het Posthuis te Middenmeer terecht voor de Doet& Ontmoet van Wonen Plus Welzijn om koffie te drinken en van elkaar weten hoe het in ons dorp gaat. De 3e donderdag is er Repaircafé, waar graag gebruik van wordt gemaakt.

Eens in het jaar organiseert men een uitje naar een locatie in de omgeving. Dit keer had men de Museumboerderij in Hoogwoud uitgekozen. Het begon met koffie en West-Friese krentenmik. Esther de Best, vrijwilligster, zorgde goed voor de zeventien deelnemers. De krentenmik werd gewaardeerd en het verschil tussen krentenbrood en de mik werd geduid. Bruine suiker blijkt het verschil. Opeens kwam iemand met ‘Broeder’ die oma maakte. Een rondbrood met krenten en rozijnen.

Nadat ook vakantieverhalen waren gedeeld, kreeg gids Koos van Dam het woord. Hij vertelde dat deze boerderij opgezet is door de opa van Adriaan Donker. Was de eerste nog een echte boer, Adriaan had daar geen interesse in. Hij was meer een reiziger en verzamelaar. Voor die laatste hobby is de boerderij uitermate geschikt.

Veel zaken uit het boerenleven van de 19e en 20ste eeuw zijn hier te zien. Koos vertelde aan de hand van een mooie fotogalerij hoe het leven van Adriaan er uit heeft gezien. Hij leefde van 1916-1984. In 1965 verkocht Adriaan de boerderij en hij trok de wereld in. De Hoogwoud Dansers en de jeugd van Hoogwoud kregen hier hun domicilie. Verder kwamen de spullen in een Stichting terecht en werd het een museum.

Ada Frankfort en Koos namen ieder een groep voor hun rekening en zij vertelden met grote kennis van het getoonde. Diverse deelnemers lieten merken dat zij het een en ander in hun jeugd nog hadden meegemaakt. De interesse was groot. Dat Aartswoud ooit een haven was waarvandaan Kaapvaarders naar de Noord trokken, was niet zo bekend.

Een bakermat kreeg hier de echte betekenis. Een bak met een kleed erover. Hierop kon de baby verschoond worden. Aan de zijkant zat de mogelijkheid om de lucht in de bak te verwarmen. Als dit wat te fanatiek ging werd de baby ‘te heet gebakerd’. Grappig hoe sommige spreekwoorden en woorden hier een betekenis krijgen.

Bijvoorbeeld in de huiskamer was ook een bedstee waar de ouders sliepen. Uiteraard met een beddenpan voor als het koud was. Onder de bedstee zit een kast en als hier een kind werd ingeschoven, sprak men van een ‘ondergeschoven’ kind’. Heel leuk is ook het verhaal bij de twee hondjes die met hun snuit naar voren of naar achteren staan. Dames van lichte zeden gaven zo aan dat klandizie zich al dan niet  kon aanmelden.

Willem II
Deze graaf en latere Rooms-Koning werd door de West-Friezen vermoord bij de slag tegen de West-Friezen. Dat was in 1256 bij Hoogwoud waar hij met zijn paard door het ijs zakte. Toen de West-Friezen ontdekten wie ze gedood hadden, verborgen zij zijn lijk achter een haardplaat in een boerderij. Adriaan zorgde voor een herinnering aan deze daad door een kapelletje op te richten en op twee stenen het verhaal te vertellen. Heel interessant.

Het was een mooie excursie. Met dank aan de vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn van de Doet & Ontmoet die dit mogelijk hebben gemaakt.

Laat meer zien
Back to top button