Echtpaar Doorman-Broers 60 jaar getrouwd
WIERINGERWERF – Groot feest aan de Planetenlaan in Wieringerwerf. Deze week werd gevierd dat Gerard en Marina Doorman (beide 79 jaar) elkaar 60 jaar geleden het jawoord gaven. Gerard vertelt: “we komen allebei uit Amsterdam waar we in De Pijp onze jeugd vlakbij elkaar hebben doorgebracht. Het schijnt dat we als kleuters ook wel met elkaar gespeeld hebben al kon ik me dat niet exact herinneren”. Marina vult aan: “Op enig moment ging het gezin van Gerard verhuizen naar Amsterdam Oost, dus als puber zagen we elkaar minder vaak, al kwam hij bijna elk weekend wel naar zijn oude buurtje. Ik ging op dansles bij dansschool De Boer en daar was Gerard ook. We werden vaste danspartners en hebben elkaar eigenlijk nooit meer losgelaten. Een oom van mij ging verhuizen en wij konden naar zijn huis. Er moest natuurlijk wel eerst getrouwd worden. Ik was toen 19 en Gerard nog 18. We moesten, omdat Gerard nog minderjarig was, wel toestemming van onze ouders, de gemeente en van de Koningin krijgen. Dat lukte en zo hadden we ons eigen stulpje. Er kwam een zoon en een dochter. Onze dochter had in haar eerste levensjaar gezondheidsklachten. Er werd door de dokter geadviseerd om te verhuizen naar een omgeving waar schone lucht was”. Gerard vervolgt: “Ons oog was gevallen op Wieringerwerf, de Planetenlaan was toen net in aanbouw, het was de eerste straat van de Planetenwijk. Je kon zo de landerijen in kijken en Kreileroord zien liggen. Om in aanmerking te komen voor een woning moest je aan kunnen tonen dat je in de Wieringermeer emplooi had. Ik werkte inmiddels als bouwvakker voor een Slootdorps bedrijf aan de Grandpré Moliérestraat dus het huis kon worden betrokken. Dokter Tamsma kwam toen regelmatig langs om te kijken hoe het met de gezondheid van onze dochter ging. De dokter had een klein postuur en het was een grappig gezicht als hij in zijn auto aan kwam rijden en net met zijn hoofd boven het dasboard uitkwam”.
Marina: “Tijdens een zware bouwklus brak Gerard een ruggenwervel, hij had het eigenlijk niet direct door maar de klachten werden steeds erger. Hij raakte in de WAO. Gerard: “ik wilde echter in het arbeidsproces blijven en via diverse baantjes (o.a. als taxichauffeur bij Piet de Vrieze) ben ik uiteindelijk tot mijn pensioen Decor- en Standbouwer geweest. Dan was ik regelmatig een week op pad, naar Duitsland, België of in Nederland zelf. Heb toen ook meegeholpen met het decor van een jubileumshow van André van Duin. Hard werken en ook goed verdienen. Marina was huisvrouw, maar had diverse baantjes die ze mooi in de schooltijden van de kinderen kon vervullen. Zo hielp ze o.a. bij de groenteboer en in de thuiszorg”.
En dan de onvermijdelijke vraag: Hoe houden jullie het al zo lang vol met zijn tweeën? Gerard: “Geven en Nemen. Woordenwisselingen zijn er weleens geweest maar nooit grote ruzies. Omdat ook wethouder Maarten Versluis inmiddels is aangeschoven kan er ook een politieke vraag worden gesteld, zo meent de Meerpeen journalist. “De gemeente Wieringermeer is 10 jaar geleden opgegaan in Hollands Kroon. Zijn er dingen veranderd? “Ja”, zegt het stel.” De groenvoorziening is er niet beter op geworden. Soms komt er een koppel en zie ik ze aan het schoffelen. Vaak denk ik, dat kan wel een tandje sneller allemaal, haha.” De wethouder is niet voor één gat gevangen en stelt het stel ook een vraag: “wat vinden jullie eigenlijk van De Meerpeen?”. Het antwoord volgt direct: “Dat vinden we een mooi blad en we lezen hem van voor tot achter”. Een mooi einde van een mooi, feestelijk gesprek!