En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Fijnstraal’ (237)
Langs het pad naar de voordeur groeide de afgelopen twee maanden enkele grote planten. Ik had deze zeker niet gezaaid. Op 10 augustus 2024 bleek een van de planten geknakt te zijn. De buren zullen zoiets niet doen. Kinderen lijkt mij ook niet, want er staan nog een viertal van deze plant in de voortuin.
Ik stop met verder denken en wil de soort weten. Dus een foto gemaakt en via de app ‘Obsidentify’ lees ik dat dit een Hoge Fijnstraal is. Nu ben ik in het verleden wel de Canadese Fijnstraal tegengekomen, dus lekker opzoeken. Dit is weer eens iets anders dan de spannende Olympische spelen, die ik ook graag volg. Op Google vind ik wel een tiental foto’s van deze soort.
De Latijnse naam is ‘erigeron’ hetgeen vertaald: ‘vroeg grijs ’betekent. Dit slaat natuurlijk op de bloempjes die uitgebloeid grijs worden. De planten horen tot de composieten net zoals de Paardenbloem en Klein Kruiskruid’. De Latijnse naam voor Hoge Fijnstraal is: Erigeron sumatrensis. Zou deze plant uit Sumatra komen?? Zoekend op Internet blijkt dat de plant uit Zuid-Amerika komt. Daarnaast geven andere onderzoekers meer landen in de wereld aan, dus hoe het zit?? Als de bloempjes zaad vormen, begrijp ik de verspreiding wel. Net als bijvoorbeeld de Paardenbloem en het Klein Kruiskruid produceren ze zaden met daaraan pluis en zo verspreiden ze zich.
Afgelopen week zag ik deze soort ook staan bij de ingang van het Posthuis in Middenmeer. Volgens de verspreidingskaart van Floron is de soort in vrijwel heel Nederland verspreid, maar in de Noordkop nog wat spaarzamer. De foto is van de auteur van dit stukje gemaakt op 10 augustus 2024 in de voortuin van de Mossel te Middenmeer.