Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Grijze stippelspanner’ (233)

Het is de ochtend van27 juni 2024. Een van de vaste activiteiten is de gordijnen aan de voorkant van ons huis openschuiven  Op het raam zit een vlinder. Dat het een nachtvlinder is, weet ik direct, maar welke? Er zijn enorm veel meer soorten nachtvlinders dan de vlindersoorten die wij dagvlinders noemen. Ik lees dat er wel 2350 soorten nachtvlinders in Nederland zijn.

Uiteraard zijn deze vlinders weer onderverdeeld in families. Twee groepen zijn al de dag actieve nachtvlinders een de echte nachtvlinders. Terug naar de vlinder op het raam. Ik wil een foto nemen en vraag mijn echtgenote met een wit papiertje tegen het raam de vlinder fotogeniek te maken. Dat is beter dan dat ik zelf op de foto ook nog in het raam te zien ben. Het gebeurt nogal eens dat een insect dan wegvliegt, maar deze vlinder was zo vriendelijk te blijven zitten. De foto lukte en ik ging via de ‘app Obsidentify’ de soort zoeken. Het bleek een lid van de ‘Spannerfamilie’.

Deze familie heeft in de hele wereld meer dan 23.000 soorten. In Nederland zijn er ongeveer 300 soorten. In het Latijn heet de familie: Geometridae, hetgeen ‘landmeters betekent. Dat komt doordat de rupsen zich op een manier voortbewegen dat het net lijkt of ze elke keer een stukje onder zich opmeten.

Vlinders leggen hun eieren op waardplanten. Sommige waardplanten zijn zeer gewild, zoals de brandnetel. Deze spanner heeft de paardenbloem en die zijn in onze woonomgeving veel te vinden. De foto is gemaakt door de auteur op het raam van de woning aan de Mossel.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button