En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Het jaar van de hermelijn’ (206)
Afgelopen zondag – 7 januari 2024 – hoorde ik op Vroege Vogels dat bij de zoogdieren dat de Hermelijn tot zoogdier van het jaar is benoemd. De redactie van Vroege Vogels had helaas geen afbeelding of opname van een Hermelijn bij de hand. Ik bof, want heel veel jaren geleden kreeg ik van een collega die met pensioen ging een opgezette Hermelijn in winterkleed. Waar en wanneer dit dier gevangen is, weet ik niet. Destijds heb ik dat niet gevraagd en nu kan ik dat niet meer achterhalen.
In de jaren zestig en zeventig woonde ik in Amsterdam en nadat ik in oktober 1964 officieel met vogels kijken begon, was de Hermelijn voor mij geen zeldzaamheid. Ten noorden van Amsterdam in Waterland kon je een Hermelijn of een Wezel regelmatig tegenkomen.
Na 1976 toen Slootdorp onze woonplaats werd, heb ik naast deze twee soorten ook de Bunzing gezien. Deze marterachtigen waren toen nooit het doel van de tochten in de Noordkop. Ze waren er. Door dit jaar te benoemen als het jaar van de Hermelijn besef ik dat het heel lang geleden is dat een van deze marterachtigen door mij gezien is. Wel kwam enkele jaren geleden de Boommarter op de lijst van Zoogdierwaarnemingen in de Wieringermeer. In 2023 staat de Steenmarter ook op de lijst van waarnemingen. Van de Hermelijn zijn er in 2023 drie waarnemingen.
De Zoogdiervereniging laat op haar website weten dat ze bezorgd zijn over het verdwijnen van de Hermelijn uit Nederland. De vraag is dus of wij alle waarnemingen van dit diertje willen doorgeven. Dat kan op www.wierhaven.nl of op www.waarneming.nl. De Hermelijn is groter dan de Wezel. In de lijst van 2023 staan van deze soort ook drie waarnemingen in de lijst met foto’s gemaakt in de Bak in Den Oever.
Op de foto die ik van het opgezette dier maakte, is een Hermelijn in winterkleed te zien.