En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kleefkruid’ (226)
Werken in de onze tuin is voor ons heel steeds lastiger. Mijn echtgenote is helemaal geen mens met groene vingers en zij heeft het in de jaren dat wij een tuin hebben deze met veel plezier aan mij overgelaten. De afgelopen jaren werd het steeds moeilijker overeind te blijven bij het verzorgen van het groen, totdat ik enkele keren ben gevallen en niet meer zelfstandig kon opstaan. We hadden zo af en toe wat hulp, maar professionele hulp was nu heel noodzakelijk. Jongeren die graag wat willen doen tegen een kleine vergoeding, zijn zeer schaars.
De afgelopen maanden kon er weinig in onze tuin gebeuren. Regen en een week vakantie en een tuinman die niet kon komen, maakten van onze tuin een jungle. De plant die daarvoor zorgde, was Kleefkruid. De afgelopen jaren heb ik steeds de stengeltjes met de kleverige zaden verwijderd. Nu echter heeft deze plant een groot deel van onze andere planten omsingeld. Het waren kennelijk zeer goede omstandigheden. Ik kon niet anders dan voorzichtig alles weg te halen. De gft-bak kwam helemaal vol!
Dat kleven komt door haartjes aan de plant die zich hechten aan vachten of veren. Zo kunnen de zaden zich verspreiden. In Engeland mengde men de plant als ze gekookt was door het voedsel voor kippen. De naam Goosegrass is kennelijk zo ontstaan. De plant schijnt geneeskrachtige eigenschappen te hebben die al sinds de Romeinen bekend zijn. Als er iets bloed kan het dit stelpen. Op internet vond ik meerdere goed eigenschappen bij het verteren van voedsel en als je nierstenen hebt. Ik heb het niet geprobeerd. Dus voorzichtig.
De foto is van de auteur gemaakt in de tuin in Middenmeer en van alle planten in de gft-bak.