Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Komkommerkruid’ (242)

In Wieringerwerf gaan wij op vrijdag graag naar de viskraam en tegenwoordig kun je de auto daar in een parkeervak zetten. Vlakbij de plek zie ik een klein plantje met een prachtig bloemetje. Het blijkt komkommerkruid te zijn. Vlakbij staat een groep uitgebloeide planten en het valt mij op dat ze allemaal nog compleet zijn. Dat er geplukt wordt kan ik mij voorstellen, want het is een plant die in de keuken gebruikt wordt. Een gratis kruid dus.

Even later zie ik dat het hele parkeerterrein opgevrolijkt wordt door dit komkommerkruid. Of de bezoekers het opvalt, weet ik niet, maar het aantal insecten is geweldig. Vooral bijen bezoeken de blauwpaarse bloemetjes. Deze nazomer is voor hen en voor ons een feest.

Mogelijk is het voor ons een niet zo herkenbare plant. De soort komt uit het Middellandse Zeegebied. Bernagie is de Nederlandse naam voor deze plant. Die naam vind je ook terug in de Latijnse naam: Borago officinalis. De Romeinse Plinius schreef over deze plant: ‘ego borago gaudia semper ago’ (“ik, borago, breng altijd blijdschap”). De planten uit deze familie die u mogelijk wel kent, zijn Vergeet-mij-nietjes, Slangenkruid en Ossentong.

Voor de soort is mogelijk gekozen omdat deze ruwbladige plant tot de pioniersvegetatie behoort. Dit zijn planten die als eerste op net gevormde grond gaan groeien. Dit past dus wel op deze recent aangelegde parkeerplaats. Dit kruid kan in de keuken worden gebruikt in salades, soep en zelfs hutspot. En nu maar hopen dat het lang blijft staan. De foto is genomen door de auteur in Wieringerwerf op 9 september 2024.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button