Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Noordse gele kwikstaart’

U zult net als heel veel mensen in deze tijd het Corona-verhaal wel volgen. Men spreekt dan over het Covid-19 virus. Opeens ontstonden er in het begin van het jaar varianten: de Engelse-, Braziliaanse, de Indiase en Zuid-Afrikaanse variant. Men noemt dit mutaties van het virus.

Vogelaars in ons gebied zoeken in de trektijd ook naar variaties van soorten. Vooral bij de kwikstaarten zijn er diverse te vinden. Die noemt men ondersoorten. De witte- en de gele kwikstaart zijn bij velen bekend. We zien ze regelmatig. Echter in maart wordt er gezocht naar de rouwkwikstaart tussen de witte kwikstaarten. Dit is een meer zwarte ondersoort van de witte kwikstaart. Zo trekken er in de maand mei noordse kwikstaarten door. Dit is een ondersoort van de gele kwikstaart en de noordse broedt in het noorden en oosten van Europa. Om de ondersoorten goed te zien is het wel belangrijk de vogels met een verrekijker te bekijken. Let op de zwarte kop.

Als je een echte gele kwikstaart ziet dan kan dit een Engelse gele kwikstaart zijn. Weer een aparte ondersoort. De groep kwikstaarten is dus nogal divers. Dit komt ook door de verspreiding in het broedgebied. Heel interessant om op te letten. Otto de Vries maakte de foto aan de Noorderdijkweg op 13 mei 2021.

Foto: Otto de Vries

Zie ook:  www.wierhaven.nl

 

Laat meer zien
Back to top button