Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Paardenkastanje’ (246)

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik ergens las dat de vrucht van de Paardenkastanje een middel kan zijn tegen gewrichtspijn. In mijn polsgewricht had ik regelmatig een stekende pin. De reclame wees mij op een bepaald middel en dat smeerde ik dan op mijn hand.

Op het Internet las ik over de Paardenkastanje een boom is met veel medicinale mogelijkheden. De kastanje zou de pijn kunnen verzachten. In Middenmeer staan op diverse plaatsen Paardenkastanjes met die gewilde vrucht. Gewild om herfststukjes te maken op de scholen. Geweldig om de kinderen creatief met deze vruchten te laten omgaan en gelijk iets van het belang van groen in de omgeving te vertellen.

Deze boom is via Turkije en de Balkan naar Europa gekomen, zo lees ik. Daar gebruikte men het om kortademigheid bij paarden te behandelen. Ook bleek het een goed middel tegen hoesten bij paarden. Vandaar de naam. Deze soort hoort bij de Zeepboomfamilie en er zijn wel twintig soorten. In China benut men de vruchten van deze boom om pijn te verlichten. Daar maak ik al een aantal jaren dankbaar gebruik van. Er zit dus altijd een kastanje in mijn broekzak.

De foto is gemaakt door de auteur op 9 oktober 2024 hoek Nijverheidsweg en Brugstraat.

Foto: Peter C. Meijer
Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button