Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Paarse Korstzwam’ (263)

Gelijk met de aankomende bloeiende sneeuwklokjes zag ik op een boomstronk voor het pand van de fysiotherapeuten in de Poststraat te Middenmeer een groep korstmossen zitten. De soort wist ik niet en dus op zoek in de app. Obsidentify. Het bleek de Paarse Korstzwam en gelijk kreeg ik een compliment (challenge). Kennelijk iets bijzonders. Nieuwsgierig startte ik een zoektocht op het Internet.

Op een kaartje met de verspreiding van deze soort zag ik enkele waarnemingen uit de Wieringermeer. Voor Middenmeer echter niet, vandaar dat compliment. Kijk op https://www.verspreidingsatlas.nl/0281010.

In een van de veldgidsen die ik ooit kocht vind ik deze soort niet. Het betreft de ‘Veldgids Korstmossen’ uitgave Nederlandse Stichting Natuurhistorische Vereniging (1994). Wat kun je uit de twee zoekmogelijkheden opmaken? De soort is goed verspreid in Nederland. Was dit in 1994 nog niet zo? Zo kun je jezelf bezighouden en de eigen kennis verrijken.

Als je naar deze soort gaat kijken, lijken ze op Elfenbakjes. Een andere naam die ik vond is de Loodglansschimmel. Ze nemen organische stoffen op uit dood materiaal en breken zo de boomstronk af. De Latijnse naam is Chondrostereum purpureum. Chondrostereum, is een woord uit het Oudgrieks, waar khondros  ‘dik’ en ‘korrelig’ is en stereos als ‘stevig’. Het tweede deel is te begrijpen purpureum,  betekende ‘rossig’ en beschrijft de kleur purper of paarsachtig.

Foto: Peter C. Meijer

De foto is genomen op 6 februari 2025 in de Poststraat te Middenmeer door de auteur.

Laat meer zien
Back to top button