En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Pottenbakkers wesp’ (228)
Begin juni kwamen er tussen de tegels in de tuin hoopjes zand tevoorschijn. Midden in het hoopje een gaatje dat erop wees dat er een dier was in- of uitgekropen. Nu heb ik dit al eerder meegemaakt in voorgaande jaren. Het blijken graafwespen te zijn. Denk nu niet direct aan die beestjes die het leven in de zomer soms kunnen verpesten. De wespen die ons irriteren horen wel tot dezelfde orde als de bijen, maar niet tot de graafwespen.
De mannetjes van deze soort paren met de vrouwtjes. Die graven zich dan in de grond en leggen er de eitjes waar later de volgende generatie zorgt voor de hoopjes zand die ik in het begin noemde. Uit het gebied van de Wieringermeer zijn er op www.waarneming.nl uit de laatste twee jaar (2023-2024) 11 meldingen. In Wieringerwerf is het hoogste aantal 30 imago’s.
Er zijn meerdere soorten Pottenbakkerswespen en de naam komt van het nest dat sommige soorten maken. Dat lijkt echt op een potje met een gaatje erin. De soort in onze tuin is kennelijk een van de soorten die een potje maken. Hun voedsel bestaat uit spinnetjes en daarmee voeden ze hun larven. Er zijn meerdere soorten en als je op waarneming.nl dan vind je veel foto’s van deze soort.
Deze foto’s zijn genomen door de auteur in zijn tuin aan de Mossel in Middenmeer.
1. Foto met de hoopjes zand waardoor hij weet dat ze er zijn;
2. Een foto van een Pottenbakkerswesp op het blad van een frambozenstruik.