Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Struiksprinkhaan’ (245)

Truus van Campen uit Middenmeer kwam op 4 oktober bij mij om te kunnen vaststellen dat het dier op een foto een Europese Bidsprinkhaan is. Dit dier is de afgelopen weken in het nieuws geweest, want in Limburg is het dier in het Meinweggebied vastgesteld met eieren. Vorig jaar werd in ‘Vroege Vogels’ ook gemeld dat deze Mediterrane soort in Nederland werd vastgesteld. Voor de krant was het ook een nieuwsfeit om aandacht te besteden aan deze soort uit het Middellandse Zeegebied. Zelf heb ik in onze tuin de Boomsprinkhaan, de Sabelsprinkhaan en de Struiksprinkhaan gezien.

Truus zag op 1 september in haar tuin te Middenmeer een Struiksprinkhaan. Dat is natuurlijk een leuke waarneming en goed dat ze controleerde wat ze gezien had. In de taxonomie hoort de soort tot de Rechtvleugelige. Hiertoe horen de sprinkhanen en krekels. Uiteraard zijn de vleugels recht en daaraan ontlenen ze hun naam.

Ze komen in ons land overal voor. Hun zeer zachte geluid is op te vangen met een vleermuisdetector. Dat moet dan ’s avonds gebeuren. Sprinkhanen eten allerlei soorten plantaardig voedsel. Bladeren van de Paardenbloem en Muur zijn in onze tuinen wel aanwezig. Ze eten ook dierlijk voedsel, zoals luizen en larven van klevers. Ze worden door vogels gegeten, maar welke soorten dat hier in ons dorp doen?

Er staan vijf waarnemingen uit onze omgeving op de website van Wierhaven, maar er zou nog best wat onderzoek naar hun voorkomen hier gedaan kunnen worden. De foto is door Truus van Campen gemaakt in de tuin te Middenmeer op 1 september 2024.

Foto: Truus van Campen
Laat meer zien
Back to top button