En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Veranderlijke boktor’ (229)
Op de buitendeur zat op 8 juni een kever. Gelukkig zag ik dit als eerste. De neiging om dan een dier dood te slaan of in een doek te vangen en buiten te gooien, heb ik niet. De kever leek op een Soldaatje. Op schermbloemen zoals Fluitekruid zie ik ze meestal. Langs de Amstelmeerweg bijvoorbeeld komen ze samen met de herinneringen aan de schoolreisjes op de fiets naar Texel bij mij boven. Met mijn insectenglas kon ik deze kever vangen en vervolgens fotograferen.
Daarna via de app Obsidentify determineren en het bleek een kever van de familie Boktorren. Ze horen tot het Rijk der dieren. Vervolgens tot de Stam der geleedpotigen en daaronder weer de Klasse van de Insecten. Het betreft hier de indeling van het Dierenrijk ofwel de Taxonomie daarvan. Tot de Insecten hoort de Orde van de Kevers en die is weer verder verdeeld in Families.
Een van die families is de Familie van de Boktorren. Soldaatjes horen weer tot een andere familie. Ik geef toe dat deze indeling een wat schools gegeven is, maar ja het is wel handig om te weten. Er zijn heel veel soorten in deze familie en deze soort heet Veranderlijke Boktor doordat de kleur van het schild nogal kan variëren. De naar achteren gerichte antennes doet denken aan de hoorns van een bok. In de taxonomie werkt men met Latijnse namen. Linnaeus heeft de naam aan deze kever gegeven: Phymatodes testaceus (L.).
De foto is op 8 juni genomen door de auteur op zijn buitendeur aan de Mossel in Middenmeer.