En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Wielwebspinnen’ (243)
De laatste weken zijn deze spinnen weer overal te zien. In en rond ons huis kun je ze bijna niet missen. Het is wonderlijk hoe ze hun web weten te spinnen. Nog boeiender is het dat na het weghalen van hun web door de glazenwasser ‘onze’ spin razendsnel weer een web bouwde.
In vier eerdere afleveringen van deze rubriek beschreef ik andere soorten zoals de trilspin, de sectorvectorspin, de zwartrugrenspin en de grote trilspin. Die maken geen web en dat is het leuke van de Kruisspin. Ze hebben inderdaad een kruis op hun dikke achterlijf en ze spinnen een web. In dit web vangen ze insecten die ze dan uitzuigen.
In het voorjaar komend de jongen uit de eitjes. Je kunt dan een groep van krioelende spinnetjes aantreffen op een donker plek. Spinnen hebben vier paar poten en bij de kruisspinnen zijn die lang. Ze hebben twee paar ogen. Dat zijn groepen cellen die gevoelig zijn voor licht.
Aan het eind van de zomer zien en voelen wij herfstdraden. Deze zweven door de lucht en soms zit er een klein spinnetje aan. Dit is ook een manier om zich te verspreiden over een gebied. Gerard Reve schreef een verhaal ‘Herfstdraden’ uitgegeven in 1963. De foto is gemaakt door de auteur in zijn tuin te Middenmeer (Mossel) op 26 september 2024,