En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Windepijlstaart’ (247)
Op 23 september 2024 fotografeerde Luc Smit uit Middenmeer een nachtvlinder. Dat hij de soort niet kende, is niet verbazingwekkend. Er zijn wel 2400 soorten nachtvlinders. Dus riep de vinder de hulp in van de Vlinderstichting en hij kreeg een enthousiaste reactie terug. Het was een Windepijlstaart.
Dit blijkt een vrij zeldzame trekvlinder uit Zuid-Europa te zijn. Als ik dan zoek op de Website www.waarneming.nl vind ik dat er wel meer dan 6000 waarnemingen zijn. Eén persoon blijkt wel meer dan 200 keer een waarneming ingediend te hebben.
Wat is dan zeldzaam? Dat kan ook afhangen van het deel van Nederland waar ze gezien zijn. Ook dat is na te gaan en het blijkt dat er uit heel Nederland waarnemingen ingestuurd zijn. Het feit dat de vlinder een trekker is uit het zuiden, is de laatste jaren niet meer abnormaal. Afgelopen week was er een heel interessante lezing over de Eendenkooi van Mulder op Wieringen door Leon Kelder. Daar liet hij onder andere foto’s zien van een groep van tien Grote en Kleine Zilverreigers en ook een Koereiger.
Deze reigers zijn ook uit het zuiden opgerukt naar het noorden. Klimaatverandering is de oorzaak van deze trek naar het noorden. Het wordt hier warmer en dat kan ik vandaag als ik dit type bevestigen. De kamertemperatuur is nog niet onder de 19 graden Celsius geweest en dit niet door dat de verwarming aanstaat. Het bijzondere is dat Christiaan Sepp en zijn zoon Jan al eind 18e en begin 19e eeuw deze soort tekenden en opnamen in hun boek, waarvan in 1978 een herdruk verscheen bij Bruna, getiteld ‘Dag- en Nachtvlinders’.
De foto is genomen door Luc Smit op 23 september 2024 in Middenmeer.