Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Feestelijke start van Agritech programma: Samenwerking voor duurzame toekomst

WIERINGERWERF – Met een feestelijke bijeenkomst voor een gezelschap van genodigden ging het Agritech-programma van start. Tijdens de kick-off vond een tafelgesprek plaats waarin verschillende betrokken partijen hun ambities deelden. Aan tafel zaten Jeroen Noot (Greenport NHN), Henk Geerligs (LTO Noord Hollands Kroon), Nick Hengelman (Microsoft), Michael Mackaay (KAVB), en Corné Kempenaar (BO Akkerbouw). Ook ZuivelNL en de Agrarische Jongeren Wieringermeer zijn bij de samenwerking betrokken, maar konden helaas niet aanwezig zijn.

Stevige basis voor de toekomst
Dagvoorzitter Monique Ooms opende de bijeenkomst en stelde vast dat er grote uitdagingen wachten op de agrarische sector, zoals klimaatverandering en hogere duurzaamheidseisen. “Door de krachten te bundelen, komen we verder om deze complexe uitdagingen aan te gaan,” aldus Ooms.

Nick Hengelman van Microsoft benadrukte de langdurige betrokkenheid van het technologiebedrijf in de regio en hun steun aan maatschappelijke projecten. Jeroen Noot van Greenport NHN voegde toe dat de samenwerking met Microsoft een stevige basis biedt voor het uitrollen van relevante projecten. “We hebben net getekend en gaan nu kijken hoe we dit kunnen vormgeven.”

Samen impact maken
Microsoft draagt jaarlijks 1 miljoen euro bij aan het project, waarbij hun rol zich beperkt tot strategisch advies. Agrarische ondernemers zullen een beroep doen op de kennis en technologie van Microsoft, bijvoorbeeld voor data-analyse en softwaretoepassingen.

De uitvoering van de projecten ligt nadrukkelijk bij de agrarische ondernemers. Een project board met zeven zetels voor vertegenwoordigers van Greenport NHN, LTO Noord Hollands Kroon, BO Akkerbouw, KAVB en ZuivelNL zal toezien op de besteding van de middelen. Ook voor de Agrarische Jongeren is een plek gereserveerd.

Belangrijk verlengstuk voor de gemeente
Welke projecten ondersteund zullen worden, moet nog worden bepaald. Volgens Henk Geerligs ligt het voor de hand dat projecten zich richten op thema’s zoals waterbeheer en verduurzaming. “Alle partners kijken samen waar de uitdagingen liggen en waar we actie moeten ondernemen,” aldus Geerligs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande onderzoeksresultaten.

Wethouder Robert Leever van de gemeente Hollands Kroon benadrukte het belang van dit initiatief voor de regio: “Dit past perfect bij de sterke verbondenheid van Hollands Kroon met de agrarische sector. Als gemeente zijn we een belangrijk verlengstuk hiervan.”

Jelle Beemsterboer, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, voegde toe: “Als land hebben we nu al de beste agrarische sector van de wereld. De betrokkenheid van een innovatief datatechnologiebedrijf als Microsoft kan helpen om nog innovatiever te worden.” Met deze krachtige samenwerkingsverbanden hoopt het Agritech-programma de agrarische sector in Noord-Holland naar een duurzamere en innovatievere toekomst te leiden.

Laat meer zien
Back to top button