Fietstocht moet verzetsmensen eren van winters wapentransport Wieringermeer
MIDDENMEER – Op 23 januari 1945 stappen twaalf verzetsmensen bepakt en bezakt op de fiets. Ze hebben zakken en kisten gekregen met springstof en zenderonderdelen voor het verzet in Amsterdam. Deze gevaarlijke tocht dwars door bezet Noord-Holland wordt komende maand herdacht door de rit opnieuw te fietsen.
Een reportage van Matthijs Gemmink (NHNieuws)
“We moesten hier om 5 uur zijn. Het was donker. We moesten ons melden hier bij de zijdeur”, vertelt de inmiddels 99-jarige Geert Koekoek. De verzetsmensen verzamelden zich bij de boerderij van verzetsman en latere politicus Sicco Mansholt aan de Cultuurweg in de Wieringermeer. “We kregen een zwaar Remington-pistool. Die bleek later vast te zitten in de voering van mijn jas. Als het onderweg tot een vuurgevecht was gekomen, dan was ik hartstikke dood geweest.”
Het transport van wapens, gedropt door vliegtuigen en opgeborgen en schoongemaakt in de Wieringermeer, komt in het najaar van 1944 op gang. Normaal ging het vervoer via schepen. Maar in de koude winter van ’44-’45 zijn de sloten en vaarten dichtgevroren. Er is maar één mogelijkheid om de door Amsterdam gevraagde spullen te brengen. “Het was hartstikke glad. Er viel er af en toe wel eentje. Maar je viel niet op. Veel mensen waren toen op weg op zoek naar voedsel. We waren niet bang, we vonden het wel een spannend avontuur, vertelt Koekoek die toen dus een 20-er was.
Plan
Anita Blijdorp verdiept zich al jaren in de wapentransporten en de distributie in de Wieringermeer en West-Friesland. Zij wil op 23 januari de tocht opnieuw gaan maken en nodigt fietsers uit om zich aan te sluiten, coronaproof natuurlijk: “Zoals het nu valt, is het na de huidige strenge lockdown. En het voordeel van fietsen is dat je het alleen of met zijn tweeën kan doen.”
Nieuwe monumentenroute moet oorlogsverhalen Hollands Kroon levend houden
De tocht moet volgende maand opnieuw beginnen bij de toenmalige boerderij van de familie Mansholt en eindigen bij de papierfabriek Hellema in Zaandam. “We kwamen daar om de zoveel tijd aan en kregen koffie en koek”, herinnert Koekoek zich nog goed. “Er zat daar ook een man die vanuit Engeland was gedropt. Die had allemaal sterke verhalen. Daar waren we erg van onder de indruk.”
Eerbetoon
“Zo’n fietstocht is natuurlijk een prachtige kapstok om het verhaal van deze mensen weer te kunnen vertellen”, zegt Blijdorp over haar plan. “Ik denk dat het goed is om stil te staan bij de mensen die hun nek hebben uitgestoken of zelfs hun leven hebben gegeven om aan die toestand van bezetting en terreur een einde te maken. Wat dat betreft is het een eerbetoon.”
“Ik vind het een leuk plan”, vertelt Koekoek die inmiddels als enige van de twaalf deelnemers nog in leven is. “Natuurlijk zijn de omstandigheden wel wat beter dan toen. Er zal waarschijnlijk geen sneeuw zijn en het gevaar is een stuk minder”, zegt hij lachend om serieus te vervolgen: “Als wij door de Duitsers waren gesnapt, dan hadden we de kogel gekregen.”
Mensen die geïnteresseerd zijn in de fietstocht op 23 januari 2021 kunnen dat laten weten via fietsennaardezaan@gmail.com