Er op uitExcursieLokaal nieuwsNatuurNieuwsVerenigingsnieuws

Het ringen van vogels in het Robbenoordbos: hoe en waarom?

WIERINGERWERF – Op zaterdag 12 oktober 2024 organiseert Natuurvereniging Wierhaven een unieke excursie waarbij bezoekers het vangen en ringen van vogels van dichtbij kunnen meemaken. De excursie vindt plaats bij gemaal Leemans, nabij Den Oever, en biedt deelnemers de kans om diverse vogelsoorten te observeren en meer te leren over wetenschappelijk vogelonderzoek. Het is een bijzondere gelegenheid om veelvoorkomende vogels zoals koolmees, pimpelmees en roodborst in detail te bewonderen, maar ook zeldzamere soorten zoals de vuurgoudhaan of ijsvogel kunnen mogelijk worden gevangen.

Het ringen van vogels wordt al meer dan 25 jaar uitgevoerd in het Robbenoordbos en speelt een belangrijke rol in onderzoek naar vogeltrek en demografie. De gegevens van alle geringde vogels in Nederland worden beheerd door het Vogeltrekstation in Wageningen, waar ringen van gevonden vogels gemeld kunnen worden. Naast het bestuderen van trekroutes geeft het ringen ook inzicht in de levenscyclus van vogels, zoals leeftijd, geslacht en trouw aan broed- en overwinteringsgebieden.

De excursie is gratis en begint om 08:00 uur, met een vrije inloop tot 12:00 uur. Een vrijwillige bijdrage ter ondersteuning van het ringonderzoek wordt gewaardeerd. Belangstellenden worden verzocht zich te verzamelen bij Noorderdijkweg 28 in Wieringerwerf en te wachten op begeleiding.

Laat meer zien
Back to top button