Agrarisch nieuwsIngezonden brievenLokaal nieuwsNieuws

Ingezonden brief: Project Wieringerhoek door WGW

WIERINGERMEER – Tot en met maandag 11 mei a.s. kun je een zienswijze indienen over de startbeslissing van het project Wieringerhoek. Het betreft het zoekgebied op onderstaand kaartje.


Dit is een project van Rijkswaterstaat, met als ecologisch hoofddoel het versterken van het deltakarakter van de verbinding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee, door natuurlijke overgangen te maken; van nat naar droog en van zout naar zoet. Hierdoor zou de connectiviteit voor vis verbeteren en zouden diverse leefgebieden voor vissen en vogels worden gecreëerd.

Maar in dit project gaat het niet alleen om vissen en vogels. Er zouden ook wensen zijn om de leefbaarheid (lees: de economische en recreatieve aantrekkelijkheid) in dit gebied te vergroten. De Wieringerhoek heeft echter nogal wat gevolgen voor de landbouw. Langs de dijk in het zoekgebied staan vele boerderijen. Rijkswaterstaat noemt de landbouw een van de pijlers van de economie in de Wieringermeer, maar in dezelfde zin in het startdocument wordt gezegd dat het behoud van deze functie niet hard verankerd in wet- of regelgeving is. En dat baart ons zorgen. Want als de landbouwfunctie niet hard in wet-of regelgeving verankerd is, welke gevolgen heeft dit project dan voor de groei van de bedrijven in het zoekgebied? Of voor de bouw van een schuur of de voortzetting van het bedrijf door de volgende generatie?

Behoud van zoet water:
De bescherming van de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer is voor de boeren van het grootste belang. Zij moeten over voldoende zoet water kunnen beschikken. Dit water wordt met hevels uit het IJsselmeer gehaald, zie het kaartje hieronder. Rijkswaterstaat noemt de bescherming van zoet water slechts een nevendoel, terwijl het juist ontzettend belangrijk is!


Deze hevels, waarmee ongeveer 5000 hectare grond beregend wordt, halen hun water uit het IJsselmeer. Als de oevers worden verbreed, kan het water niet bij de hevels komen. Als er inhammen gemaakt worden voor de hevels, stromen de hevels vol met zand of liggen straks droog. Het water verzout en de boeren zijn bang voor verzilting. Als er een stilstaand water gebied van gemaakt wordt, is de kans aannemelijk dat het water zouter wordt, misschien vervuilt met blauwalg of vol komt met waterplanten.

Grondruil:
Langs de binnendijkse kant van de Wieringermeerdijk liggen verschillende natuurgebieden. Er zijn plannen om door middel van grondruil een aantal van deze gebieden uit te breiden en te verbinden. Gezien de huidige en alom toenemende landhonger kun je je afvragen met welke grond er dan geruild gaat worden. Ook zijn niet alle boeren in het zoekgebied grondeigenaar, maar pachter. Hoe gaat Rijkswaterstaat daar mee om?

Landbouwgrond:
Sommige “nieuwe” stukken natuur krijgen een eigen peilbeheer. Welk effect heeft dit op de naastgelegen land- en tuinbouwgrond, en dan vooral in het najaar als er geoogst wordt? Rijkswaterstaat spreekt over een MER (Milieu Effecten Rapportage) wat uitgevoerd gaat worden, maar niet over een LER (Landbouw Effecten Rapportage) wat toch een onmisbaar onderzoek is in dit project.

Zoals je ziet zijn er veel dingen onduidelijk, hebben wij veel vragen en maken wij ons zorgen om onze toekomst, ons land, onze boerderij. Wij hebben al een zienswijze ingediend. Deel je onze zorgen en wil je een zienswijze indienen? Klik dan op deze link

WGW

Laat meer zien
Back to top button