Kostbare grond Land uit zee
HOLLANDS KROON – De gemeente Hollands Kroon heeft zichzelf goed in de nesten gewerkt. Door twee gerechtelijke uitspraken is een deel van de grond van camping Land uit Zee in Wieringerwerf op dit moment op papier in handen van twee eigenaren. De gemeente Hollands Kroon is in beide uitspraken veroordeeld om € 1000,00 per dag te betalen als ze campinggronden niet op korte termijn vrijgeeft.
Aan de ene kant is daar ondernemer Jervin Tonneman, die hard aan het werk is om de camping nieuw leven in te blazen. Hij heeft de grond gekocht van de gemeente.
Aan de andere kant is daar de buurman van de camping, Harmen Vonk, die een deel van de campinggrond in gebruik heeft genomen en er onder meer een carport heeft gebouwd. Beide partijen hebbende gemeente Hollands Kroon aangeklaagd omdat ze de grond zwart op wit in bezit willen hebben. Beide partijen hebben met hun klacht gelijk gekregen van de rechter.
Volgens de rechter is Tonneman na de verkoop door de gemeente namelijk de eigenaar. Hollands Kroon is veroordeeld tot het leveren van de grond en moet dat doen voor woensdag 2 november. Doet de gemeente dat niet, dan kost dat de Hollands Kroon een dwangsom van duizend euro per dag, met een maximum van 50.000 euro. Bovendien is de gemeente volgens de rechter aansprakelijk voor de schade die Tonneman door al het gesteggel al heeft geleden, onder meer omdat de camping nog altijd niet open kan. Volgens de ondernemer loopt dit schadebedrag al fors op.
Maar ook Vonk heeft een zaak tegen de gemeente aangespannen. De campingbuurman stelde dat hij de grond door verjaring in zijn bezit heeft gekregen. Hollands Kroon is tegen die stelling niet in verweer gegaan en liet verstek gaan bij de rechtszitting. Daarop heeft de rechter Vonk in het gelijk gesteld. Ook hij heeft volgens dat vonnis recht op het betwiste stuk grond. Hollands Kroon moet binnen drie maanden, meewerken aan een akte van verjaring, waarin de erfgrens wordt beschreven en deze wordt opgenomen in het kadaster. Ook hier geldt: doet de gemeente dat niet, dan volgt er een dwangsom van duizend euro per dag met een maximum van vijftig mille.
Hollands Kroon laat via een woordvoerder weten de twee vonnissen eerst te moeten bestuderen voordat de gemeente kan laten weten welke stappen zij nu gaat nemen.
Bron: Noord-Hollands Dagblad/Mike Deutecom