Er op uitLokaal nieuwsNatuurNieuwsWandeling

Natuurfilosofische wandeling in Wieringerwerf

WIERINGERWERF – Op zondag 21 juli organiseert DIJK een Natuurfilosofische wandeling van ongeveer anderhalf uur, startend bij het dijkmagazijn in Wieringerwerf. Na de wandeling is er gelegenheid om onder het genot van koffie en koek deel te nemen aan een open gesprek over de relatie tussen mens en natuur. Deze activiteit is geschikt voor zowel jong als oud en biedt een unieke kans om dieper na te denken over onze verbinding met de natuur.

De wandeling begint om 13.00 uur met een korte instructie. Na afloop, rond 14.30 uur, wordt er koffie, thee en koek geserveerd. Van 14.30 tot 16.00 uur vindt een open dialoog plaats met alle aanwezigen, waarbij men in gesprek gaat over diverse aspecten van de mens-natuur relatie.

Deze eerste wandeling maakt deel uit van een nieuwe reeks natuurfilosofische dijkwandelingen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ecoloog en natuurfilosoof Matthijs Schouten de wandeling zou begeleiden en onderweg zijn visie zou delen over de relatie tussen mens en natuur. Helaas heeft Matthijs Schouten zich door omstandigheden moeten afmelden, waardoor de wandeling met hem is uitgesteld. Om de reeks toch te kunnen starten, wordt de wandeling nu geleid door een groep mensen die samen met Matthijs en filosoof Louis Bijl de Vroe een reis naar de Burren in Ierland hebben gemaakt. Deze groep, onder de naam ‘Genius Loci’ (de geest van de plek), organiseert ontmoetingen op locaties in Nederland waar een sterke verbinding bestaat tussen leefgemeenschappen, bodem, poëzie en ambachten. Paul Roncken, directeur van NatuurCollege en oud-leerling van Matthijs, zal de wandeling leiden. Na de wandeling zal men met behulp van open dialoogtechnieken verkennen wat ‘het andere en het eigene’ is rond het dijkmagazijn, zowel in het heden, het verleden als de toekomst.

Voor deelname aan deze wandeling kunt u zich aanmelden via info@dijk.nl. De wandeling start bij het dijkmagazijn in Wieringerwerf, nabij Noorderdijkweg 24. Tijdens de dialoog na de wandeling, die plaatsvindt bij het dijkmagazijn, wordt bij voorkeur zittend in het gras onder het genot van koffie en koek gediscussieerd. De sfeer van deze gesprekken is geïnspireerd door de inzichten van Matthijs Schouten.

Over Matthijs Schouten
Volgens Matthijs Schouten is de milieucrisis vooral een crisis van geest en ziel. Hij ziet het als zijn missie om ons bewust te maken van ons beeld van de relatie tussen mens en natuur en ons te inspireren tot het inzicht dat dit beeld de basis is van ons welzijn. De ecologische crisis, aldus Schouten, hangt nauw samen met de vraag wie wij denken te zijn op deze planeet en wat wij moeten worden om een duurzame toekomst te creëren voor onszelf en alle andere schepsels.

Matthijs Schouten, geboren in 1952, heeft een indrukwekkende academische achtergrond. Hij studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij heeft in Ierland onderzoek verricht aan hoogvenen en heeft zich ingezet voor de bescherming van veengebieden. Van 1992 tot recent was hij verbonden aan Staatsbosbeheer en hij bekleedde bijzondere hoogleraarschappen aan de universiteiten van Cork en Galway in Ierland. Ook was hij emeritus hoogleraar in de Ecologie en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Gedurende zijn carrière heeft hij veel gepubliceerd over de rol van natuur in het menselijk denken, waaronder de boeken “Spiegel van de natuur” en “Het andere en het eigene.”

In 2021 verscheen Matthijs Schouten in de televisieserie “De Boeddhistische Blik,” waar hij werd geportretteerd in de aflevering “De natuurlijke mens” onder regie van Alexander Oey. Deze aflevering is terug te zien onder de titel “De natuurlijke mens.” Kom en wandel mee op 21 juli en neem deel aan een inspirerende dialoog over onze relatie met de natuur.

Laat meer zien
Back to top button