Nieuwe pioniers: ‘Leven van de wind’
Door Laurens van der Vaart
Toen de Wieringermeer drooggelegd was, kwamen agrarische pioniers uit alle streken van ons land om die polder op te bouwen. Dat is goed gelukt. Nu tientallen jaren later staan er opnieuw mensen op om het aloude boerenbedrijf deels of helemaal nieuwe impulsen te geven.
WIERINGERMEER – Aan de Oosterterpweg staat het familiebedrijf van De Graaf. Overgrootvader Huib de Graaf kwam met zijn 18-jarige zoon Jaap vanuit de Haarlemmermeer naar de polder. Hij startte als pionier in 1939 met het bedrijf en inmiddels is de boerderij in handen van de 4e generatie. Jacco en Marbel de Graaf- Montsma runnen het bedrijf al meerdere jaren. Alleen niet meer op de oorspronkelijke traditionele wijze. Het werk op het land is gebleven en de boerderij is daarbij nog steeds een belangrijke plaats. Maar sinds 2013 heeft de boerenschuur er een andere functie bij gekregen. En die verandering heeft geleid tot het ontstaan van ‘Leven van de Wind’.
Marbel (39) vertelt over die eerste omslag: ‘Ik ben destijds benaderd door Sandra Munster en Ben Tops om opgenomen te worden in de rijtoer, die zij door de polder hielden. Als onderdeel van het geheel een bezoek aan de windmolen. Ik ontving de gasten in een deel van de boerderij en dat initiatief sloeg enorm aan. Alle eer aan Sandra en Ben.’ Marbel is toen voor zichzelf begonnen. Haar twee hbo-masters ‘Personeel en Arbeid’ en ‘Commerciële Economie’ kwamen zeer goed van pas. Het was wel een spannende onderneming, maar in de boerenschuur werd een mooie ontvangstruimte gecreëerd.
Uitgangspunt is altijd geweest om mensen samen te brengen in de sfeer van de boerderij, de windmolen, het open land, de ruimte en weer en wind. Die achterliggende gedachte bleek een schot in de roos. De ruimte in de schuur werd te klein. Er moest een vergaderlocatie bij met alles erop en eraan. Marbel hierover: ‘In 2018 is het plan bedacht, maar ja het was wel een investering. Toen zei mijn man Jacco; “Weet je wel wat de aanschaf van een nieuwe tractor kost?” De vergaderruimte kwam er en was in september 2019 klaar. Een prachtig gebouw achter de boerderij met grote ramen, die uitzicht bieden op het weidse landschap, de akkers en de windmolens. Je waant je echt buiten in zo’n entourage. Binnen bevindt zich een grote zaal en een kleinere vergaderzaal. In de schuur van de boerderij bevindt zich de derde vergaderruimte. Koffie, thee en lunches worden verzorgd vanuit het nieuwe gebouw.
Vergadergroepen zijn de basis van het bedrijf, maar ook schoolklassen met workshops kunnen er terecht. Bedrijven en organisaties, die aan teambuilding willen doen, zijn eveneens welkom. Een flinke parkeerplaats zorgt ervoor dat iedereen deze plek midden in het land gemakkelijk kan bereiken. De windmolen levert veel groene stroom maar ook zijn er heel veel zonnepanelen op de daken aangebracht. Alles is dus zelfvoorzienend en klaar voor de toekomst.
Marbel de Graaf: ‘Jacco en ik werken naast elkaar: hij de landbouwwerkzaamheden en ik de vergaderruimtes. Maar het een kan niet zonder het ander. Deze unieke omgeving om samen te komen ademt permanent de sfeer van de ruimte, van het leven van de wind.’ Met een knipoog naar de windmolen is Leven van de Wind dan ook een zeer toepasselijke naam voor dit nieuwe pioniersbedrijf.