Opblazen vliegtuigbom WOII kost half miljoen
WIERINGERWERF – Het opsporen en opblazen van de vliegtuigbom bij Wieringerwerf vorig jaar juli, heeft bijna een half miljoen euro gekost. De gemeente Hollands Kroon probeert een deel van de kosten nu te verhalen bij het rijk.
De kosten zijn opgelopen door de voorbereidingen en de beschermende maatregelen die zijn genomen om de Britse 500-ponder tot ontploffing te brengen. Er zijn tonnen zand gestort om een dijkdoorbraak te voorkomen. ‘We wilden voorkomen dat de Wieringermeer weer onder water zou lopen,’ vertelt burgemeester Nawijn aan NH Nieuws.
Bij werkzaamheden aan een nieuw elektriciteitsnetwerk stuitten medewerkers op de vliegtuigbom uit de WOII. De bom is in juni 1941 losgelaten boven de Wieringermeer. De meest waarschijnlijke theorie is dat een Britse bommenwerper, achtervolgd door een Duitse jager, de bommen heeft gedropt.
Hollands Kroon kan 70 procent van de kosten verhalen bij het rijk dat een speciale regeling heeft voor het opruimen van explosieven uit de WOII. De andere 30% komen voor rekening van Liandon. Liandon is de opdrachtgever van de graafwerkzaamheden voor de ondergrondse hoogspanningsleiding. Mocht het rijk de kosten onverhoopt niet vergoeden, zal de complete rekening worden neergelegd bij Liandon.