Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet dit jaar ook in Nieuwesluis op 5 mei
NIEUWESLUIS – Op 5 mei a.s. zal Joel Cahen, oud directeur van het Joods Museum in het Joods Werkdorp (Slootdorp) rondleidingen geven in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet.
Hij zal die dag om 12:00 uur en om 14:30 vertellen over de plek, het gebouw, haar geschiedenis en haar bewoners. Tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet worden in heel het land verhalen verteld in de huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat je als bezoeker te gast bent in zo een huis of pand in de setting van dat huis of gebouw luistert naar de persoonlijke, ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen die plaatsvonden achter de voordeur. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl
Het Joods Werkdorp was een in nood geboren vernieuwend en reddend initiatief
Het Joods Werkdorp was een zeer vernieuwend initiatief waardoor vanaf 1933-1940 veel jonge Joodse vluchtelingen konden worden gered. Zij kregen er een opleiding om zich daarmee elders te kunnen vestigen. Toen Nederland in 1940 in de handen van de Duitse bezetters kwam, verbleven nog 300 joden in het Werkdorp. Zoals ook verteld in de recente TV-Serie “De Joodse Raad” , viel een deel van in handen van de Nazi’s. De rest ontkwam. Joel Cahen, oud directeur van het Joods Museum zal op 5 mei om 1200 en om 1500 vertellen over deze plek, het gebouw, geschiedenis bewoners tot in de oorlog en in de naoorlogse periode. Uiteindelijk werden in het Joods Werkdorp ongeveer 600 jonge joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk gered. Na de bevrijding werd het Joods Werkdorp eerst Landbouwproefstation voor de Wageningse Hogeschool. Opnieuw kreeg het toen een toekomstgerichte functie. In 1989 trokken de Galeristen Geert van Beijeren & Adriaan van Ravesteijn, pioniers van de moderne conceptuele en zero kunst in het pand met hun Galerie Art en Project. (Twee van door een kunstenaar gemaakte werken zijn nog steeds in het pand te zien) Na hen kocht ontwikkelaar Joep Karel het pand om er achter Logiesgebouwen voor arbeidsmigranten te bouwen en het Gemeenschapsgebouw tot Herinnering centrum/museum te maken.
In Slootdorp, gemeente Hollands Kroon wordt Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet dit jaar georganiseerd door de Stichting Cultureel centrum Het Joods Werkdorp met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum.