Lokaal nieuwsNieuws

Potjes-check inlooppunt in Het Boetje van Present 

MIDDENMEER – Stichting Present Hollands Kroon opent i.s.m. de Ontmoetingskerk een inlooppunt in Het Boetje van Present in Middenmeer.  Steeds meer inwoners in Hollands Kroon komen niet rond met hun geld. Het inkomen van die inwoners is vaak niet voldoende om de rekeningen en boodschappen te betalen. Dat komt doordat het leven steeds duurder wordt, maar ook omdat veel inwoners geen gebruik maken van allerlei regelingen die er zijn. Het is zelfs zo dat maar liefst 70 procent van de mensen in geldnood geen gebruik maakt van de financiële hulp die voor hen bedoeld is en daardoor groeit de bestaansonzekerheid.

“Het probleem is veelal dat mensen niet weten dat ze financiële steun of hulp kunnen krijgen, voor veel inwoners is het systeem ingewikkeld”, aldus Monique de Vries-Bosmans van Stichting Present. Daar komt nog bij, dat niet iedereen vertrouwen heeft in de de overheid. Inwoners zijn bang iets fout te doen of dat ze bijvoorbeeld achteraf een regeling moeten terugbetalen. En dan is er vaak nog de schaamte om aan te kloppen voor hulp.

Daar willen wij samen iets aan doen, door een laagdrempelig inlooppunt te openen in Het Boetje van Present. Op deze plek kunnen inwoners bij ons terecht voor vragen en zorgen over geld maar ook voor een zg. Potjes-check. Een Potjes-check is een korte vragenlijst om te achterhalen of je geen geld laat liggen. Gemiddeld levert zo’n check 400 tot 600 euro per huishouden op.

Het inlooppunt wordt bemand door vrijwilligers van Present en de Ontmoetingskerk. Leen van Nieuwenhuijzen van de Ontmoetingskerk is blij met deze samenwerking. “Armoede en schulden zijn een groeiend probleem, door samen de handen ineen te slaan hoop ik dat we samen in staat zijn om mensen met geldzorgen eerder te vinden en te bereiken en waar nodig goed en warm over te dragen naar de formele hulp.” Met de Potjes-check als tool is de verwachting dat wij mensen structureel kunnen helpen met extra financiële middelen, want veel mensen laten geld liggen zonder dat ze het weten.

De potjescheck laat in ±15 minuten zien welke potjes iemand nog kan aanvragen. Zo ontdekken we snel waar iemand nog geld laat liggen. Iedereen is welkom voor zo’n check, daar zijn geen kosten aan verbonden. De eerste 100 deelnemers ontvangen ook nog eens een boodschappenbon van € 25,00 voor een supermarkt. Dus een goede reden om bij ons binnen te komen.

Op 16 oktober as. wordt het inlooppunt officieel geopend. Vanaf 17 oktober (tijdens Wereldarmoededag) kunnen inwoners wekelijks zonder afspraak binnenlopen voor een Potjes-check of voor andere vragen en zorgen over geld. Het inlooppunt is vanaf die datum elke donderdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur, Het Boetje van Present, Brugstraat 35 in Middenmeer.

Inwoners die liever een afspraak willen maken buiten de reguliere openingstijden om, kunnen daarvoor een mail sturen naar info@presenthollandskroon.nl.

Laat meer zien
Back to top button